Pistruiatul are acum 61 de ani. Cum arată actorul care ne-a bucurat copilăria

Cu siguranță ți-l amintești pe roșcovanul curajos care, ajutat de prietenul lui Calu, devine erou și face față oricărei provocări. Da, ai intuit bine. Despre Pistruiatul vorbim. Iată ce s-a întâmplat cu actorul care ne-a bucurat copilăria.
Costel Băloiu a fost eroul copilăriei multora dintre noi. Povestea lui arată că de multe ori viața alege pentru noi. Avea doar 14 ani când a debutat în Pistruiatul, film regizat de sergiu Nicolaescu, și ai fi spus că va deveni un actor de succes.
Cariera lui a durat doar 12 ani, mulți spun din cauza relațiilor nu tocmai bune pe care le-a avut cu regizorul. Astfel, simpaticul actor, a fost nevoit să se reorienteze la vârsta de 26 de ani.
Cariera lui în actorie nu a fost una lungă, însă cu siguranță i-a adus succesul. Nici acum, la 47 de ani de la premiera filmului, nu e român care să nu-și amintească figura Pistruiatului. Pentru rolul său ar fi încasat 85.000 de lei, potrivit presei, ceva mai mult decât costa o Dacie la acea vreme.
Costel Băloiu, despre rolul din Pistruiatul: “Toți au zis că a fost o șansă căreia i-am dat cu piciorul”

Pistruiatul este un serial românesc de propagandă din anul 1973
A ajuns întâmplător în această postură. Lui îi place să spună că și-a jucat copilăria.
“A fost o simplă întâmplare, nu am avut pe nimeni în familie care să fi făcut actorie, mama a fost electronistă, tata maistru. Toţi au zis, după acest proiect, că a fost o şansă căreia i-am dat cu piciorul. Nimeni nu s-a mai gândit la mine după aceea. Iar eu nu am avut inclinaţii pentru a face teatru“, a povestit el pentru click.ro.
Își amintește cu nostalgie de filmări, atunci când era purtat ca “un ou de aur”: “Le era frică să nu mă lovesc, să nu mă îmbolnăvesc, să nu păţesc ceva. Dacă nu filmam, era dezastru, pentru că atunci, o zi de filmare costa 45.000 de lei, cam aşa…”.
Nu poți vorbi de Pistruiatul fără să îți amintești de câinele lui Calu. Prieteni în film, căci în realitate lucrurile au stat complet diferit.
“Nu a fost niciodată o prietenie între mine şi el, din contră, chiar îmi era frică de el. Şi când mergeam alături de el o făceam foarte încordat pentru că îmi era teamă. Reţineam repede replicile şi filmam oricum mult, de dimineaţă până seara”, a mai povestit el.

Pistruiatul, alături de prietenul lui Calu
Citește și: Se poate! Cornel, din comuna Ghidici, Dolj, a fost premiat de Regina Angliei pentru inteligență artificială
Cum arată și cu ce se ocupă acum Pistruiatul
Timpul a trecut, el s-a schimbat, dar Costel Băloiu va rămâne în mintea multor români drept “Pistruiatul”. A renunțat însă complet la actorie și și-a urmat pasiunea: condusul. Este șofer șilucrează la Ministerul Educației. S-a căsătorit de trei ori și are un copil.
„Sunt sofer profesionist, sofatul e pasiunea mea, dar mai gresesc si eu. Uneori mi s-a mai intamplat sa se poarte politistii frumos cu mine“, spunea, în urma cu doi ani, pe o pagina de Facebook, Costel Baloiu.

Costel Băloiu, actorul din Pistruiatul, a împlinit 61 de ani
Totodată, el a mai apărut într-un serial “Doi șoferi”, o comedie despre viața la volan, unde a jucat alături de actorul Cristian Simion de la Teatrul de Revistă «Constantin Tănase».
Despre filmul Pistruiatul
Pistruiatul este un serial românesc de propagandă din anul 1973, constând din 10 episoade. Serialul povestește aventurile ficționale ale băiatului pistruiat Mihai Pleșa, pe măsură ce acesta devine implicat în sprijinirea mișcării ilegaliste. Regizat de Francisc Munteanu, din distribuție au făcut parte Sergiu Nicolaescu, în rolul ilegalistului Andrei, Réka Nagy în rolul principal feminin al profesoarei de istorie și Costel Băloiu, în rolul de debut Pistruiatul.
Într-un mic orășel de provincie (Arad), membrii Mișcării ilegaliste comuniste pregătesc cu înflăcărare ziua Eliberării. Pistruiatul, un simpatic băiețandru de 13 ani, devine eroul acestor evenimente conduse din umbră de însuși prietenul și tovarășul său, Andrei. Ajutat de profesoara de istorie, de tatăl său și, de cele mai multe ori, de câinele Calu, puștiul face față cu dezinvoltură și curaj oricărei provocări. Într-un târziu, Pistruiatul află care a fost rezultatul acelor “misiuni” date de Andrei: sprijinirea mișcărilor comuniste.