• Coronavirus
  • Diverse
  • Emisiuni TV
  • Horoscop
  • Meteo
  • Rețete
  • Stiri Mondene
  • Actualitate
  • Social
  • Descoperă România
  • Utile
  • Lifestyle
  • Sport
  • Actualitate
  • Social
  • Descoperă România
  • Utile
  • Lifestyle
  • Sport
  • Coronavirus
  • Descoperă România
  • Diverse
  • Emisiuni TV
  • Horoscop
  • Lifestyle
  • Meteo
  • Rețete
  • Social
  • Sport
  • Stiri Mondene
  • Echipă
  • Coronavirus
  • Descoperă România
  • Diverse
  • Emisiuni TV
  • Horoscop
  • Lifestyle
  • Meteo
  • Rețete
  • Social
  • Sport
  • Stiri Mondene
  • Echipă
Stiri Romania
Home Diverse Patronii de restaurante, obligaţi să scrie în meniu ingredientele fiecărui preparat. Șeful ANPC: „Am aflat că un gyros de porc/vită avea până la 27 de E-uri!”
Diverse

Patronii de restaurante, obligaţi să scrie în meniu ingredientele fiecărui preparat. Șeful ANPC: „Am aflat că un gyros de porc/vită avea până la 27 de E-uri!”

Florin Tomescu30 ianuarie 2023 4 min read
3

Președintele ANPC, Horia Constantinescu, a anunțat, joi, că începând cu 15 martie, meniurile cantinelor, restaurantelor și fast-food-urilor trebuie să conțină toate ingredientele folosite pentru prepararea mâncărurilor, cantitatea acestora, dar și valorile nutriționale.

ANPC a anunțat că ordinul care stabilește detalierea informaţiilor din meniurile restaurantelor va intra în vigoare pe data de 15 martie 2023.

Este vorba de măsura care îi obligă pe patronii de restaurante să detalieze în meniuri ingredientele fiecărui preparat pus în vânzare. Acest ordin ar fi trebuit să fie pus în aplicare de anul trecut, însă la solicitarea reprezentanților HORECA a fost amânat.

Patronii de restaurante trebuie să se conformeze noii reglementări, însă au criticat în nenumărate rânduri această măsură, despre care spune că le va crea foarte multe probleme.

Președintele ANPC, Horia Constantinescu, spune că este foarte important că este necesar să știm ce conțin alimentele pe care le consumăm, dar și ce compoziție calorică au.

„Vreau să fac o paranteză legat de ordinul ce stabileşte ce informaţii trebuie să ne pună la dispoziţie operatorul economic din alimentaţie publică, fie că vorbim despre cantină, fie că vorbim despre restaurante sau unităţi de alimentaţie de tip fast-food. Am emis un ordin în urma discuţiilor cu asociaţiile de protejare a intereselor consumatorilor şi după ce am stabilit abordarea la nivel european, în sensul în care consider şi acum necesar ca pentru ciorba de perişoare să ne fie comunicate toate informaţiile de care cu siguranţă avem nevoie, cum ar fi din ce carne sunt făcute perişoarele, existând variante din ce în ce mai multe. În curând pot să fie făcute şi din greieri, dar măcar să ştim acest lucru.

De asemenea, trebuie să luăm în calcul că mulţi operatori economici servesc, astăzi, produse similare ca aspect şi ca gust produselor cu care suntem familiarizaţi, în sensul utilizării cremelor vegetale pe bază de ulei de palmier în locul smântânii sau a unor produse similare cu brânza feta, ca aspect şi ca textură, în condiţiile în care şi acestea sunt făcute cu puţin zer şi foarte multă grăsime de palmier. Mă gândesc că dacă Dumnezeu voia ca noi, cei din spaţiul danubiano-carpato-pontic, să mâncăm grăsime de palmier, cu siguranţă am fi avut pe dealurile ţării noastre păduri destul de aglomerate cu astfel de copăcei”, a declarat Constantinescu.

Șeful ANPC: „Voi duce toate aceste «bătălii» pentru a trezi la realitate atât consumatorii, cât şi operatorii economici”

De asemenea, președintele ANPC, a atras atenția că alimentele de tip fast-food conțin foarte multe E-uri, acestea fiind extrem de periculoase și dăunătoare pentru sănătate.

„Citeam dimineaţă un mesaj primit din partea FIHR – Federaţiei Industriei Hoteliere din România, care doreşte să anuleze Ordinul, pentru că, probabil, doreşte să nu aflăm ce mâncăm, să nu aflăm ce compoziţie calorică are (un produs, n.r.), ce impact are asupra metabolismului în condiţiile în care pe toate posturile de televiziune apare mesajul de interes public «Evitaţi consumul de sare, zahăr sau grăsimi». Probabil că numai dacă se ridică din farfurie şi se prezintă «Bună ziua, sunt zahărul ! Evită-mă!»…

Mai mult decât atât, din studierea unor meniuri ale restaurantelor celebre de fast-food, o să constataţi numărul de E-uri prezente în produs. Aveam să aflu că un gyros de porc/vită avea până la 27 de E-uri. În acest ordin, la care vom da, în această săptămână, mai multe recomandări de implementare, alături de numele produsului va trebui pus într-o paranteză şi numărul de E-uri.

De exemplu, la ciorba sau tocăniţa de porc va trebui să pui în paranteză «7E», ca să ştii că la momentul acela ai demarat deja procesul de îmbălsămare încă din timpul vieţii…Voi duce toate aceste «bătălii» pentru a trezi la realitate atât consumatorii, cât şi operatorii economici. Nu mi se pare normal să ni se pună în farfurie produse fără a citi detalii despre produs”, a afirmat Horia Constantinescu.

patroni restaurante
AboutFlorin Tomescu
Absolvent al FJSC în anul 2014, am scris pentru mai multe publicații cunoscute din România
Mai mulți stăpâni de câini, obligați să facă „RCA” pentru animal. Cât costă asigurarea și cine este obligat de lege să o cumpereMai mulți stăpâni de câini, obligați să facă „RCA” pentru animal. Cât costă asigurarea și cine este obligat de lege să o cumpere30 ianuarie 2023
Povestea unui român din străinătate care a avut puterea să ia viața de la capăt. „Am pierdut mulți ani pe stradă”30 ianuarie 2023Povestea unui român din străinătate care a avut puterea să ia viața de la capăt. „Am pierdut mulți ani pe stradă”
Citește și
Cum a murit Iuri Gagarin, primul om care a ajuns în spațiu? Avea numai 34...
Citește și
Catinca Roman, dezvăluiri tulburătoare despre Petre Roman! Ce i-a făcut tatăl vitreg, în copilărie
Citește și
Director la ADS, reținut de DNA! Ar fi cerut o mită de 350.000 de euro
Citește și
Un cunoscut reporter PRO TV A FOST ARESTAT pentru agresiune sexuală cu un minor
Citește și
Andreea Raicu a devenit bunica la 42 de ani. Cum arata acum fiica ei, Maria
Citește și
Karmen Minune si-a facut praf bolidul si l-a abandonat. Detalii si imagini EXCLUSIVE
Citește și
Mioara Roman are Alzheimer. Catinca Roman, detalii dureroase despre mama ei. Vedeta o atacă și...

Articole asemanatoareBest

Diverse

Un bărbat și-a pus capăt zilelor, după ce a aflat ce a făcut fiica sa

Florin Tomescu26 decembrie 2022
Diverse

Mesaj tulburător al unui nume mare în Turcia: „Aici e numai suferință, au murit mulți oameni. Vă rog, ajutați-ne!”. Toate competițiile, suspendate! Mulți sportivi, prinși sub dărâmături

Florin Tomescu6 februarie 2023
Diverse

Șofer român din străinătate, găsit mort în cabina camionului. Mister în ce privește cauza decesului

Florin Tomescu18 februarie 2023
Articole recente
  • 1Copilă de doar 13 ani, răpusă de ”ucigaşul tăcut”. Fata s-a simţit foarte rău din senin, în timp ce se uita la televizor, în casa din Anglia
    Copilă de doar 13 ani, răpusă de ”ucigaşul tăcut”. Fata s-a simţit foarte rău din senin, în timp ce se uita la televizor, în casa din Anglia
    22 martie 2023
  • 2Sfârșit tragic pentru un bărbat din Iași. Cu ultimele puteri, și-a salvat iubita din casa plină de fum, apoi a murit
    Sfârșit tragic pentru un bărbat din Iași. Cu ultimele puteri, și-a salvat iubita din casa plină de fum, apoi a murit
    22 martie 2023
  • 3Orașul din România care oferă vouchere de 3.000 de lei locuitorilor care suferă de “boala secolului”
    Orașul din România care oferă vouchere de 3.000 de lei locuitorilor care suferă de “boala secolului”
    22 martie 2023
  • 4Născută în România și adoptată de mică în străinătate: „O caut pe femeia care mi-a dat viață”
    Născută în România și adoptată de mică în străinătate: „O caut pe femeia care mi-a dat viață”
    22 martie 2023
  • 5Două mame din Craiova care spărgeau semințe în parc au primit o lecție pe care nu o vor uita toată viața
    Două mame din Craiova care spărgeau semințe în parc au primit o lecție pe care nu o vor uita toată viața
    22 martie 2023

Știri și informații scrise cu simțul răspundurii pentru a informa o țară întreagă. Ne asumăm fiecare cuvânt și credem într-un jurnalism deontologic.

Facebook-f Instagram

Social Media

About us

Despre noi

Politica de confidențialitate

Termeni și condiții

Contact 

Echipă

Social

Fii la curent cu orice noutate

Facebook Instagram

Copyright © 2020 . All Rights Reserved.