Părintele Calistrat dezvăluie importanţa purtării cruciuliţei la gât: „Este Sfânta Masă de jertfă, pe care a stat Domnul nostru Iisus Hristos”
Purtarea cruciuliţei la gât este un obicei adoptat de extrem de mulţi credincioşi. Acest gest are, însă, o semnificaţie mult mai profundă decât ne-am imagina, pe care a dezvăluit-o părintele Calistrat Chifan.
Părintele de la Mănăstirea Vlădiceni a vorbit de importanţa purtării cruciuliţei la gât. Duhovnicul a explicat că această mică bijuterie amintește de crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul, devenind astfel un adevărat simbol al creștinătății.
Părintele Calistrat dezvăluie importanţa purtării cruciuliţei la gât
Prin purtarea cruciuliţei la gât îi arătăm Domnului credința noastră. Părintele Calistrat insistă pe faptul că cruciuliţa reprezintă Sfânta Masă de jertfă, pe care a stat Mântuitorul atunci când a fost răstignit.
De asemenea, Sfânta Cruce este întâlnită și în momentul în care Moise a trecut prin Marea Roșie, lovind-o cu toiagul cruciș: o dată înainte și a despărțit-o și o dată în lateral și a închis-o.
„Termenul de bijuterie se folosește pentru cruciuliță, pentru că ea este piatra și nestemata cea mai de preț, pe care s-a răstignit Hristos. Adică este masa sau Sfânta Masă de jertfă, pe care a stat Domnul nostru Iisus Hristos, atunci când a fost răstignit. Și aici ar trebui să o luăm dintr-o margine. Noi avem deja o controversă exagerată adeseori și chiar la modul isteric de multe ori, în care cei care n-au treabă cu Sfânta Cruce, aduc tot felul de polemici, discuții de tot felul, dar lor le scapă câteva lucruri din detaliu. Când Moise a trecut prin Marea Roșie, a lovit marea cu toiagul cruciș. O dată înainte și a despărțit-o și o dată lateral și a închis-o, semnul Crucii. Părinții și patriarhii Vechiului Testament, când își binecuvântau copiii, își puneau mâinile cruciș, nu știm de ce, tot lucrarea lui Dumnezeu”, a explicat părintele Calistrat Chifan la emisiunea BZI LIVE.
Şi tot referitor la Sfânta Cruce, părintele Calistrat a vorbit şi despre semnificaţia lemnului din care este făcută aceasta. La început, crucea era confecţionată din lemn. Şi în zilele noastre persoanelor decedate li se face cruce de lemn. Conform învățăturii dogmatice, prin lemn a venit căderea, prin lemn a venit ridicarea. Crucea de lemn oferă protecție celui ce crede în puterea ei.
„După învățătura dogmatică, prin lemn a venit căderea, prin lemn a venit ridicarea. Prima dată când folosim termenul de lemn în simbolul crucii, îl găsim în pustie când șerpii mușcau poporul lui Israel și Moise le-a pus un șarpe de alamă pe un lemn și a spus așa: „Cel ce se va uita la șarpe, în momentul când va fi mușcat de otravă, se va vindeca.” Ei, hai să punem noi astăzi un șarpe pe un lemn, mergem să ne muște o viperă, ne uităm la șarpe și am scăpat. Ce ar spune cineva? Sunteți ridicoli, sunteți nebuni, astea-s fetișisme. Corect! Dar el n-a pus la întâmplare acel șarpe spânzurat pe lemn. Era simbolul înțelepciunii dumnezeiești, care va scoate pe om din păcat și Moise comentează: „Așa veți vedea viața voastră spânzurată pe lemn”, a mai spus părintele Calistrat Chifan.