Pălinca cu pară în sticlă. Cum ajunge fructul acolo, de fapt
Pălinca cu pară în sticlă. Cum ajunge fructul acolo, de fapt. Un producător din Buzău a dezvăluit secretul, iar metoda e una cu adevărat inedită.
Pălinca este una dintre băuturile tradiționale românești cu care ne mândrim, iar producătorii încearcă să atragă clienți prin tot felul de trucuri. Deși licoarea este cea care contează, o sticlă inedită cu siguranță va aduce un plus de valoare produsului final. La fel se întâmplă și cu pălinca cu pară în sticlă.
Pălinca cu pară în sticlă. Cum ajunge fructul acolo, de fapt
Mulți s-au întrebat cum se introduce para în sticlă. Valeriu Hagiu, un producător din Buzău, a explicat întreg procesul. Pentru asta e nevoie de multă răbdare și îndemânare.
”Începem treaba când perele sunt foarte mici. Sticlele trebuie agăţate în pom, introducem para în sticlă după care o protejăm patru luni de zile până ajunge la mărimea aceasta. Se introduce crăcuţa cu para mică, atât cât să poată trece prin gura sticlei. După aceea, ca să o protejăm de soare, învelim sticla cu ziare. De asemenea, când plouă, trebuie să scoatem apa din sticlă”, spune Valeriu Hagiu, potrivit Adevărul.
Valeriu Hagiu este unul dintre puținii oameni din zona Buzăului care produc pălincă cu pară în sticlă.
Cât costă o sticlă?
Imaginea unui copac cu sticle pare amuzantă, însă Valeriu și soția lui agaţă în peri cel puţin 50 de sticle, cele mai multe de un litru. Aleg sticle mai mari, ca să le permită fructelor o dezvoltare normală.
”La sfârşitul acestei perioade de aproximativ patru luni se spală interiorul sticlei dar şi para. Avem nişte sârme cu perii cu ajutorul cărora spălăm bine, apoi clătim de câteva zeci de ori ca să eliminăm toate impurităţile. Se mai strâng resturi uscate, insecte, în cele patru luni cât sticlele stau în copac”, spune Valeriu.
Pălinca cu pară în sticlă este considerat un produs deosebit, iar românii îl cumpără pentru ocazii speciale sau pentru a-l face cadou. Prețul unei astfel de sticle de 750 ml pornește de la 100 de lei.