Satul din Ardeal devenit un tărâm al trandafirilor. Peste 70 de soiuri, cultivate pe zeci de hectare de teren

Satul din Ardeal devenit un tărâm al trandafirilor. Peste 70 de soiuri sunt cultivate pe zeci de hectare de teren, în zona văii Mureșului.
Localitatea Ciumbrud din judeţul Alba este furnizorul principal de trandafiri din România. Pe terenurile din lunca râului Mureş se cultivă anual peste 1,5 milioane de fire de trandafiri. Iar afacerile înfloresc după pandemie.
Satul din Ardeal devenit un tărâm al trandafirilor
Localnicii din zonă au făcut un business din vânzarea butaşilor. Trandafirii din Ciumbrud înfrumuseţează locuri din toate colţurile ţării, cei mai importanţi clienţi fiind marile lanţuri de hipermarketuri, notează Adevărul.
Producţia pe un hectar este de aproximativ 60.000 de plante. Producătorii susţin că trandafirii rămân o afacere bună pentru agricultură, iar profitul variază între 20 şi 25% din investiţia iniţială.
Trandafirii se vând în cantități foarte mari, inclusiv pe piețele din Polonia, Ungaria şi Italia. Nelipsite sunt și dulceţurile şi siropurile făcute din petalele trandafirilor.
Citește și: Locul din România unde Soarele răsare de două ori. Puțini îi știu povestea!
Afacerile înfloresc după pandemie
Vânzările au scăzut mult în perioada pandemiei, susțin horticultorii, însă odată cu relaxarea măsurilor, afacerile lor “înfloresc”. În această primăvară s-a simţit din plin revenirea pieţei. Majoritatea pepinierelor au vândut toţi butaşii pe care i-au produs.
Unele pepiniere derulează contracte cu instituţii publice, în special administraţii locale din toată ţara care achiziţionează trandafiri pentru amenajarea spaţiilor verzi. Multe se duc însă și în marile supermarketuri din țară.
Pepinierele care se respectă au site-uri de internet şi vând butaşii şi în sistem online. O parte dintre horticultori îmbină culturile de trandafiri cu cele de pomi fructiferi şi vând atât butaşi de flori, cât şi arbuşti de măr, păr, prun etc. Butaşii se vând cu 5-8 lei bucata, iar arbuştii cu 10-12 lei.
Toţi au contribuit la renumele naţional al satului, drept capitală neoficială a trandafirilor din România.