Orașul din România unde se plătește taxă de orez sau confetti la nuntă
Orașul din România unde se plătește taxă de orez sau confetti la nuntă. O tradiție îndrăgită de români a fost transformată în sursă de venit de Primăria Municipiului Râmnicu Sărat.
Așadar, mirii care vor să se asigure că vor avea “belșug” în viitor sunt nevoiți să scoată din buzunar bani frumoși. Buni de plată sunt și cei care vor să sărbătorească fericitul eveniment cu confetti.
Orașul din România unde se plătește taxă de orez sau confetti la nuntă
O nuntă necesită pregătiri îndelungate, însă dacă credeați că scapați mai ușor doar cu o cununie civilă, trebuie să știți că și aici lucrurile sunt complicate. Există un întreg proces de depunere al actelor, care trebuie respectat întocmai de către viitorii soți.
Căsătoria se va încheia după 10 zile, respectiv între a 11-a și a 14-a zi de la data depunerii actelor care cuprind atât ziua când a fost făcut declarația, cât și ziua în care se oficiază căsătoria, potrivit legii. Iar pe lângă “dosarul cu șină”, nelipsit și în acest caz, mirii mai au de plătit și câteva taxe.
Spre exemplu, la Râmnicu Sărat, cei care vor să aibă la cununia civilă orez sau confetti trebuie să achite o taxă de 103 lei. Cei care nu achită această taxă, dar sunt prinși, vor primi amenzi usturătoare, cuprinse între 300 și 500 de lei.
Tot aici, există și taxe pentru oficierea căsătoriei în zilele de sâmbătă, duminică și sărbători legale, de 410 lei. Însurățeii care vor să se căsătorească în sediul primăriei trebuie să plătească 513 lei.
În alte localități sunt taxate doar căsătoriile oficiate în alte locuri decât în sediile Serviciilor de Stare Civilă. Suma este stabilită tot de către primărie și poate depăși chiar și 1.000 de lei.
De ce se aruncă cu orez sau grâu la nuntă?
Există numeroase obiceiuri și tradiții legate de nuntă, iar una dintre cele mai populare este aruncarea cu grâu sau orez în miri, imediat după căsătorie.
Grâul și orezul se aruncă în calea tinerilor însurăței ca simbol al belșugului și fertilității acestora. Se pot arunca atât la cununia civilă, cât și la cea religioasă.
Din popor se spune că orezul semnifică fecunditatea aruncată peste trupurile mirilor și viața îmbelșugată ce îi așteaptă. Orezul aruncat peste miri la nuntă mai poate fi considerat și o jertfă a spiritelor rele, pentru a le îndepărta din mariajul proaspeților căsătoriți.