O nouă obligație pentru români! Nerespectarea ei aduce amenzi usturătoare
O nouă obligație pentru români. Nerespectarea ei aduce amenzi usturătoare. Mulți români nu vor primi cu bucurie această veste!
Parlamentarii PSD Constanța își doresc ca toți românii să iasă la vot, motiv pentru care au depus un proiect de lege pe care mulți l-ar putea privi cu scepticism. Aceștia consideră că votul trebuie să devină obligatoriu, iar neparticiparea să atragă după sine și sancțiuni.
O nouă obligație pentru români!
Felix Stroe, șeful PSD Constanța, a anunțat că va propune un proiect de lege prin care absenteisemul la vot să fie pedepsit. Mai precis, românii care nu merg la urnele de vot ar putea fi amendați cu 300 de euro. Acesta a dat ca exemplu Grecia, unde această măsură se aplică deja.
“Mi se pare foarte corect, de asemenea, ca cetățeanul să vină la vot. Sunt țări care sancționează absenteismul la vot. Vă dau exemplu – Grecia – 100 de euro dacă nu merg oamenii la vot. Vrem să determinăm cetățenii să își recapete încrederea în democrație. Democrația nu se poate fără pluripartidism. Alegerile ca să fie legitime trebuie să fie un număr cât mai mare cel mai mare la vot”, a declarat Felix Stroe.
Citește și: Raed Arafat a făcut anunțul despre lockdown: “Încercăm să evităm valul 3”
Sancțiuni aspre pentru românii care nu merg la vot
Aceasta a precizat că doar cei care au motive întemeiate pot lipsi de la vot. Cei care o fac voit vor fi buni de plată.
“Vom propune, noi parlamentarii constănțeni vom avea mai multe inițiative – în domeniul sănătății, cu politicienii care nu își onorează promisiunile și, personal, lucrez la această propunere ca cei care nu se prezintă la vot, fără motive întemeiate, să fie sancționați. Se tipăresc voturi, se mobilizează personal. Vom propune amendă pentru cei care nu merg la vot. Dacă lumea e aptă, trebuie să meargă la vot. 300 de euro amendă, de exemplu”, a declarat Felix Stroe.
Dreptul la vot este garantat de Constituție, potrivit căreia “cetăţenii au drept de vot de la vârsta de 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv”. Totodată, se precizează că “nu au drept de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate, prin hotărâre judecătorească definitivă, la pierderea drepturilor electorale”.
Citește și: Cine este Serghei Mizil. Cu ce se ocupa pe vremea lui Ceaușescu