Motivul real pentru care Putin a dorit anexarea celor patru regiuni din Ucraina – Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson
Motivul real pentru care Putin a dorit anexarea celor patru regiuni ocupate din Ucraina – Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson.
„Rusia are patru noi regiuni”, a anunțat Vladimir Putin în timpul ceremoniei de semnare a tratatelor privind intrarea noilor teritorii Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie în Federația Rusă, care a avut loc vineri, 30 septembrie, la Kremlin.
Putin schimbă graniţele Europei
Prin anexarea celor patru regiuni, Rusia a preluat 18% din teritoriul Ucrainei, aproape cât Transilvania, pe lângă Peninsula ucraineană Crimeea, pe care a anexat-o în 2014.
Președintele rus a invitat Ucraina la masa negocierilor pentru oprirea ostilităților, dar a subliniat că cele patru regiuni vor rămâne mereu ale Rusiei, care le va apăra „cu toate mijloacele”.
“Uniunea Sovietică nu mai există. Trecutul nu-l putem întoarce. Rusia nici nu are nevoie de asta. Nu avem astfel de aspirații. Dar nu e nimic mai puternic decât voința a milioane de oameni, care, conform culturii, credinței, tradiției, limbii, se consideră parte a Rusiei”, a declarat liderul de la Kremlin, potrivit observatornews.ro.
Citește și: Ce i-a șoptit Elena lui Nicolae Ceaușescu în spatele reginei Elisabeta, în timpul vizitei din 1978
Motivul real pentru care Putin a dorit anexarea celor patru regiuni din Ucraina
Prin această anexare, Rusia nu doar că și-a lărgit granițele, dar devine și mult mai bogată. Putin a luat 80% din rezervele de petrol gaze și cărbune ale Ucrainei.
Mai precis, Rusia pune mâna pe centrala de la Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară a Europei. În plus, 80% din rezervele de petrol, gaze naturale şi cărbune ale Ucrainei se găsesc în bazinul Nipru-Doneţk.
Totodată, se estimează că Ucraina deţine cea mai mare rezervă de minerale rare din Europa, aflate tot în pământul anexat ilegal de Moscova.
Reacția lui Zelenski
La scurt timp după ceremonia de semnare a tratelor de anexare, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat, în Consiliul de Securitate al Ucrainei, care s-a reunit vineri, că va depune solicitarea formală pentru ca Ucraina să se alăture alianței NATO.
Totodată, NATO, statele NATO și SUA au anunțat, într-o declarație comună, că blocul comunitar nu va recunoaște niciodată referendumurile ilegale. În același timp, Statele Unite. Senatul american a probat noi fonduri de peste 12 miliarde de dolari pentru Ucraina.