Motivul ireal pentru care nu ar mai trebui să îți pui lapte în cafea

Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi din lume, însă cei mai mulți oameni nu o consumă ca atare. Obiceiul de a adăuga zahăr sau lapte în cafea poate schimba complet modul în care aceasta acționează asupra organismului.
Potrivit unui material publicat de Smartliving.ro, băutul cafelei de dimineață poate face mai mult rău decât bine. Dr. Adrian Copcea, medic nutriționist, atrage atenția că laptele, frișca, siropurile și zahărul pot transforma cafeaua dintr-o băutură energizantă într-un adevărat desert lichid. Unele sortimente din meniurile cafenelelor pot ajunge la 700-800 de calorii, echivalentul unui prânz consistent.
Pe lângă aportul caloric, adăugarea laptelui în cafea poate influența și digestia. În contact cu acidul din stomac, proteinele din lapte se pot coagula, formând o masă semi-solidă care încetinește tranzitul digestiv. Acest lucru determină o senzație de sațietate mai lungă, dar poate crea și disconfort pentru unele persoane.
”Nu adăugați niciodată lactate în cafea”.
De asemenea, într-un video postat pe platforma de socializare TikTok, neurologul Robert Love a sfătuit: ”Nu adăugați niciodată lactate în cafea. Dacă vreți să beneficiați la maximum de avantajele cafelei, nu trebuie să adăugați niciodată lactate în cafea. Așadar, lactatele – lapte, smântână – au un gust grozav în cafea, înțeleg perfect, însă ele reduc foarte mult din beneficiile pe care le are aceasta. De exemplu, cafeaua este cea mai importantă sursă de polifenoli”.
Cafeaua este, de fapt, una dintre cele mai bogate băuturi în polifenoli consumate la nivel mondial, conținând 214 mg de polifenoli totali la 100 ml. Se crede că polifenolii oferă protecție împotriva dezvoltării anumitor tipuri de cancer, a bolilor cardiovasculare, a diabetului și a bolilor neurodegenerative.
”Așadar, culoarea închisă a cafelei este foarte benefică pentru bacteriile noastre intestinale și pentru creierul nostru. Are proprietăți antioxidante, iar atunci când adăugați lactate la cafea, proteinele și lactatele se leagă de polifenolii din cafea și reduc absorbția. Așa că atunci când adăugați lactate, fie că este vorba de lapte de vacă obișnuit sau de smântână, acestea se vor lega de polifenoli și vor reduce capacitatea organismului de a absorbi acești polifenoli sănătoși și de a obține beneficii din ei!”, a explicat neurologul.




