Helmut Duckadam a ajuns azi la spital și a intrat în operație pe cord deschis
Helmut Duckadam (65 de ani), fostul mare jucător al Stelei și câștigător al Cupei Campionilor Europeni în 1986, a ajuns azi la Spitalul Universitar și a intrat într-o operație pe cord deschis, conform surselor Gazetei Sporturilor.
Fostul internațional român a ajuns la Spitalul Universitar azi, 19 septembrie. Eroul de la Sevilla avea o operație programată de aortă. Aorta este cea mai mare arteră din organism, pleacă din ventriculul stâng al inimii și ajunge până în zona abdominală.
În vârstă de 65 de ani, Duckadam a mai avut diverse probleme cardiovasculare, atât de-a lungul carierei de jucător, cât și după. Primele au debutat imediat după finala de la Sevilla, din 1986, când a apărat 4 penalty-uri din 4 executate de jucătorii Barcelonei și a adus „cupa cu urechi” la București.
Duckadam a evoluat în 133 de meciuri pe prima scenă, are două prezenţe la naţională şi 11 în cupele europene. A câştigat un titlu de campion şi o cupă a României (1985) şi Cupa Campionilor Europeni (1986). A fost desemnat cel mai bun fotbalist român al anului în 1986, fiind menţionat şi în revista “France Football”.
1986: se afla la Arad și a alunecat pe iarbă la un foc de tabără cu prietenii. S-a sprijinit pe braţul drept, a simţit o durere mare, iar mâna i s-a învineţit. A fost dus de urgenţă la spital în Arad, unde primeşte un diagnostic crunt: un cheag de sânge îi blochează circulaţia în braţ. E adus la Bucureşti, unde e operat la Spitalul Militar de către dr. Vasile Cândea.
1998: în 1986, doctorul care îl operase l-a avertizat de faptul că după 9-10 ani va avea nevoie de o nouă intervenţie chirurgicală la braţ. A fost operat din nou la mână după 12 ani.
2004: suportă prima operaţie la genunchi. La cel stâng, unde acumulează lichid şi e nevoit să ajungă la bisturiu.
2005: celălalt genunchi are şi el nevoie de o artroscopie. Tot pentru a-i fi eliminat lichidul care i se acumulase şi care îl împiedica inclusiv să meargă normal.
2009: suportă cea de-a treia intervenţie la braţ. “Mi s-a umflat mâna dreaptă, vechea mea problemă, pentru care am mai fost operat de două ori. Am fost nevoit să merg la spital şi m-am internat la Pădurea Verde, în Timişoara, mi s-a pus un stent şi sâmbătă am venit acasă. Am şi acum mâna umflată”, spunea când a fost externat.
2012: în septembrie 2012 i s-a întâmplat cam acelaşi lucru din vara lui 1986. Un cheag de sânge i s-a deplasat şi i-a blocat circulaţia în braţ. Se afla la Constanţa, a mers de urgenţă la spital, unde a fost operat de chirurgul Marius Militaru. “Am intervenit în bifurcaţia arterei”, a explicat acesta.
2012: după numai câteva zile, în urma unor analize amănunţite, află că e nevoie de o nouă intervenţie chirurgicală. Care să vizeze eliminarea unui anevrism arterial, în care se aflau şi două stenturi de la operaţii mai vechi, precum şi montarea unei proteze vasculare, cu rolul de refacere a fluxului arterial. A fost, poate, cea mai complicată şi mai complexă operaţie. A durat 9 ore şi a fost realizată de dr. Şerban Brădişteanu.