Deserturi care nu îngrașă. Cele mai bune dulciuri pe care le putem mânca, dezvăluite de Mihaela Bilic
Cu toții ne dorim să mâncăm tot ceea ce ne place fără a ne îngrășa, însă acest lucru nu este, din păcate, posibil.
După cum se spune, tot ceea ce e plăcut este fie imoral, fie ilegal, fie îngrașă. Însă atunci când vine vorba despre deserturi și siluetă, nu trebuie să disperăm.
Medicul nutriționist Mihaela Bilic vine în ajutorul nostru, explicându-ne care sunt deserturile pe care le putem consuma fără a ne pune în pericol silueta.
Sigur, secretul este cumpătarea, ca în toate situațiile, însă trebuie să știm că unele deserturi sunt mult mai dietetice decât altele.
Zahărul este un element care ne oferă un confort psihic de multe ori, dar acesta este și responsabil pentru creșterea în greutate. Secretul e să avem o relație echilibrată cu acesta, spune Mihaela Bilic.
Deserturi care nu îngrașă
Nutriționistul vine, într-o postare pe Facebook, cu o serie de sugestii de deserturi care ne pot ajuta să ne satisfacem nevoia de dulce, în același timp evitând să luăm în greutate.
Luați aminte, pentru că ideile acestea vă pot schimba viața!
Înghețata
Medicul explică de ce înghețata este un desert ideal atunci când nu vrem să ne îngrășăm. Aceasta are o formă unică, fiind, practic, expandată cu aer.
„Pe primul loc în top vom pune înghețata. Nu aia plină de nuci, caramel și sos de ciocolată, ci o înghețată banală de vanilie sau cacao. Ce e bun la înghețată? Faptul că e pufoasă și aerată ne dă impresia că mâncăm mult. În realitate înghețata este expandată cu aer, volumul e de două ori mai mare decât greutatea, dacă o lăsa să se dezghețe veți vedea că rămâne doar jumătate de cutie. Este un desert pe bază de lapte din care zahărul se absoarbe lent și are mai puține calorii decât orice prăjitură. Consistenta ei cremoasă face bine la creier, stimulează zone speciale responsabile de plăcere… nu e de mirare că cea mai bună înghețată e la fundul cutiei, când a apucat să se dezghețe!”, scrie nutriționistul.
Deserturile pe bază de lapte
Orice desert bazat pe lapte, cum este orezul cu lapte (sau grișul), ori budinca. Acestea sunt cu absorbție lentă, motiv pentru care nu ne va afecta mai deloc cura de slăbire, după cum spune Mihaela Bilic.
„Tot cremos și tot nepericulos pentru siluetă este orice desert pe bază de lapte: orez cu lapte, griș cu lapte, budincă. Lactoza din lapte este un carbohidrat cu absorbție lentă care nu pune în pericol echilibrul glicemiei. Este adevărat, nu are aceeași putere de îndulcire ca zahărul, însă merită să profităm de gustul dulce natural obținut din amestecul de lapte cu făinoase. Ideal ar fi să nu mai adăugăm zahărul din exterior. Folosiți scorțișoară, aduce o aromă specială și reglează și glicemia”, mai spune Bilic.
Alte recomandări de la Mihaela Bilic
Specialistul ne mai sfătuiește să consumăm deserturile după masă, pentru că efectul nociv al acestora sunt mai scăzute atunci.
„Mai vreau să știți un secret apropo de consumul de dulciuri: desertul mâncat la sfârșitul mesei îngrașă mai puțin decât dacă îl mâncăm pe burta goală. Zahărul dintr-un desert se absoarbe mai rapid și în cantitate mai mare dacă stomacul este gol. Când prăjitura este mâncată la sfârșitul mesei, zahărul se amestecă cu restul alimentelor și viteza cu care trece în sînge este mai mică. Evitați să consumați dulciuri înafara meselor, sub formă de gustare, produc o descărcare bruscă de insulină, hormonul care transformă rapid caloriile din zahăr în grăsime de rezervă. Deci înghețată să fie, dar nu pe burta goală și nici toată cutia”, recomandă aceasta.