Ce este intoleranța la histamină și cum poate fi controlată prin alimentație. Sfaturile Mihaelei Bilic
Tot mai multe persoane află că sunt intolerante la histamină, iar această situație a început să le atragă atenția specialiștilor în nutriție.
În acest sens, însă, medicul nutriționist Mihaela Bilic atrage atenția că această intoleranță este, mai degrabă, una „la modă”, care a apărut după „epidemia” de intoleranțe la gluten și la lactoză.
Potrivit acesteia, histamina este o moleculă prezentă la toate animalele și produsă natural în mai multe organe: peretele gastric (stomac), neuronii din creier, globulele albe din sânge, dar care se găsește și în plămâni și în ficat.
„Ce rol are histamina? Este un neuromediator implicat în fenomenele inflamatorii și alergice, e responsabilă de răspunsul imun, determină constricția bronșiilor, vasodilatație la nivelul pielii, secreție acidă în stomac și stare de trezire în creier. Există histamină în alimente? Da, înafară de histamina produsă de organism, toate alimentele fermentate conțin cantități variabile de histamină: brânzeturile, peștele marinat/afumat, murăturile, ciocolata, vinul și berea, drojdia, borșul”, scrie medicul pe pagina sa de Facebook.
Există intoleranță la histamină?
Medicul spune că histamina, în mod normal, este distrusă la nivelul organismului, însă există unele dezechilibre care pot să ducă la o creștere a nivelului acesteia în sânge.
Atunci când se întâmplă acest lucru, persoanele se confruntă cu o serie de simptome care seamănă cu reacțiile alergice, spune Mihaela Bilic.
„În mod normal histamina e distrusă de enzima numită diaminoxidază. Dacă această enzimă e deficitară sau în cazul unui aport alimentar crescut de produse fermentate, poate crește nivelul histaminei în sânge. Ce se întâmplă când există histamină în exces? Apare o reacție de pseudo-alergie alimentară manifestată cu înroșire a feței/pielii, dureri de cap, inflamația mucoasei nazale, greață, durere de stomac, diaree, erupții cutanate, mâncărimi, bufeuri de căldură, palpitații etc. De precizat că aceste simptome au intensitate variabilă și dispar de la sine în câteva ore. Sunt rare cazurile în care este nevoie de tratament antihistaminic (antialergic)”, spune aceasta.
Totodată, medicul atrage atenția asupra faptului că intoleranța la histamină este, de cele mai multe ori, o afecțiune genetică, astfel că, în majoritatea cazurilor, alimentele consumate nu influențează neapărat reacția organismului.
„De subliniat faptul că intoleranța la histamină este preponderent o afecțiune genetică (deficit de enzimă diaminoxidază), factorul alimentar fiind incriminat rareori și atunci în asociere cu alți factori declanșatori: efort fizic extrem, stres emoțional, fluctuații hormonale (femeile înainte de ciclul menstrual), boli infecțioase, anumite medicamente etc. Concluzia? Intoleranțele și alergiile alimentare sunt mediate de histamină, dar țin de funcționarea sistemului imun, NU de alimentele consumate! Histamina o secretă și o metabolizează organismul așa cum știe/vrea el, iar aportul alimentar are o importanță minoră- ca și în cazul colesterolului, care e sintetizat de ficat, indiferent dacă mănânci iarbă sau ouă. Înainte să dați vina pe mâncare, faceți «curățenie» în viața voastră, de cele mai multe ori problemele sunt emoționale/sufletești, nu alimentare!”, scrie Mihaela Bilic.