Decizia impusă de Raed Arafat a fost declarată ilegală. Instanța a decis!

Decizia impusă de Raed Arafat a fost declarată ilegală. Instanța a decis în privința carantina de trei zile impusă de șeful DSU pentru Timișoară. Înalta Curte de Casație și Justiție a dat verdictul final!
În perioada 22-24 martie, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) a carantinat temporar Timișoara și patru comune periurbane, după ce propunerea de prelungire a măsurii de carantină nu a trecut de votul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.
Decizia impusă de Raed Arafat a fost declarată ilegală
După expirarea celor trei zile, măsura de carantinare a fost prelungită cu încă o săptămână, de data aceasta cu acceptul autorităților locale, astfel că Timișoara și comunele Giroc, Moșnița Nouă, Ghiroda și Dumbrăvița au stat, în total, 24 de zile în carantină.
Ordinul semnat de Raed Arafat arată că decizia a fost luată în baza art. 7, indice 1, al OUG 11/2020, ordonanță aprobată prin Legea 20/2020, care spune că „pentru situațiile în care există un risc iminent pentru sănătatea publică se împuternicește secretarul de stat, șef al DSU (…) să dispună prin ordin orice măsuri necesare pentru prevenirea și combaterea efectelor, inclusiv stabilirea unor zone de carantină”.
Alin Nica, șeful Consiliului Județean, a reacționat dur după intervenția lui Raed Arafat cu privire la prelungirea restricțiilor de carantină peste decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Timiș, fără un motiv pertinent.
Decizia i-a fost atacată in instanță de către Patronatul Ho-Re (Hoteluri-Restaurante) Timișoara, însă măsura a fost anulată abia după expirarea acesteia, pe 26 martie. Și Curtea de Apel București a dat o sentință asemănătoare și pentru o acțiune intentată de un avocat din Timișoara.
Citește și: Mașini fără permis. Ce autovehicule poți conduce până la 18 ani
Scandal din cauza carantinei la Timișoara
Raed Arafat nu a lăsat lucrurile așa și a contestat decizia de anulare a ordinului de prelungire cu 72 de ore a carantinei pentru Timişoara. În
“S-a mai întâmplat să fie ceva anulat la Curtea de Apel şi câştigat la Înalta Curte. Fără nicio discuţie (că va ataca sentinţa – n.r.) şi eu vreau să explic aici: motivul pentru care am luat decizia să semnez ordinul temporar, pentru că era un ordin cu limită clară, 72 de ore, pentru a găsi o soluţie, dacă nu se găsea soluţia erau 72 de ore, înceta ordinul şi înceta orice carantină la Timişoara. Motivul pentru care l-am luat este pentru că era o primă dată, un lucru fără precedent într-un Comitet pentru Situaţii de Urgenţă să se pună sub semnul întrebării şi să se forţeze chiar împotriva recomandării autorităţilor sanitare şi de către persoane care nu sunt în domeniu”, declara Raed Arafat înainte de a depune o contestație la ÎCCJ, la Digi 24.
alta Curte de Casație și Justiție a dat verdictul final în acest caz și a considerat decizia șefului DSU ilegală. Completul 5.6 al Înaltei Curți de Casație și Justiție, care „respinge recursul declarat de pârâtul Departamentului pentru Situații de Urgență, Ministerul Afacerilor de Interne împotriva sentinței nr. 422 din data de 29 martie 2021 pronunțate de Curtea de Apel București – Secția a IX-a contencios administrativ și fiscal, ca nefondat. Definitivă”, potrivit tion.ro.