Amenzi rovinietă 2021. În cât timp se prescriu și cum le plătești
Amenzi rovinietă 2021. Pare un lucru neînsemnat, de aceea mulți șoferi uită să plătească rovinieta. Asta până când se trezesc cu o amendă serioasă. Iată cum le plătești și în cât timp se prescriu.
Rovinieta, sau taxa de drum, este o taxa plătită de șoferi pentru a avea dreptul de a circul ape rețeaua de drumuri naționale din afară orașelor sau în intravilanul reședințelor de județ și municipiilor.
Amenzi rovinietă 2021
Rovinieta trebuie plătită de către oricare vehicul care circulă pe drumurile naționale românești, indiferent dacă este înmatriculat pe teritoriul României sau în alte state, și indiferent dacă șoferul are reședința în România. Așadar, rovinieta este obligatorie de fiecare dată când părăsești localitatea de domiciliu.
Tariful rovinietei este diferit pentru fiecare categorie de permis și este proporțional cu masa vehiculului. Cu cât acesta este mai mare, cu atât rovinieta va fi mai scumpă. Totodată, poți opta pentru mai multe perioade de valabilitate ale rovinietei: 1 zi, 7 zile, 30 de zile, 90 de zile sau 12 luni. Dacă știți că circulați mult în afara orașului, cea cu valabilitate de 12 luni este cea mai convenabilă.
Poți cumpăra rovinieta online, de pe erovinieta.ro. Tot aici poți verifica și valabilitatea ei, introducând numărul de înmatriculare și seria de șasiu.
Totodată, aceasta se poate plăti din orice subunitate a Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), de la orice oficiu al Poștei Române sau din anumite benzinării (MOL, OMV, Rompetrol, Socar, Lukoil). De asemenea, rovinieta poate fi achitată și prin SMS, în rețelele Vodafone, Orange, Telekom și RCS&RDS.
Citește și: Camere Rovinieta 2021. Localitatile în care sunt amplasate
Amenzi rovinietă
Poliția Rutieră nu cere șoferilor dovada plății rovnietei atunci când sunt opriți în trafic tocmai din acest motiv, în România sunt amplasate 86 de camere fixe de control și 14 mobile, tocmai de aceea poți fi prins foarte ușor, dacă înlocuiești legea.
Șoferii prinși circulând fără rovinietă pe drumurile naționale riscă o amendă cuprinsă între 2150 de lei și 4.500 de lei, în funcție de tonajul vehculului. Dacă o plătiți în 48 de ore, atunci suma se înjumătățește.
Termenul de prescriere este de 4 luni din momentul în care șoferul a fost identificat că a circulat fără rovinietă în caz că nu i-a fost trimisă înștiințarea.
Amenzile de rovinietă se plătesc la trezoreriile din sectorul sau județul în care este înmatriculată mașina sau prin internet banking, pe ghiseul.ro, după care se trimite dovada către CESTRIN (Centrul de Studii Tehnice Rutiere și Informatică) pe e-mail sau fax. Contul în care trebuie să plătiți îl găsiți pe site-ul ANAF trecut la “Venituri din amenzi și alte sancțiuni aplicate de către alte instituții de specialitate”.
Un lucru extrem de important se referă la mașinile înmatriculate în afara României. Persoana trecută în certificatul de înmatriculare/cel care deține dreptul legal de a-l conduce, este cel obligat să plătească taxa de drum. Asta înseamnă că, chiar dacă nu ești tu cel care conduce automobilul pe care îl ai în proprietate, ești responsabil pentru plata rovinietei, precum și a amenzilor primite.