De ce se ia lumină de Paște. Ce reprezintă pentru credincioși

Puțin peste două săptămâni ne mai despart de Paște, când credincioșii vor participa la slujba de Înviere și vor „lua lumină”.
Potrivit tradiției, fiecare dintre credincioșii care participă la slujbă poartă în mână o lumânare, iar aceasta va fi aprinsă din lumina pe care o va aduce preotul, la miezul nopții, de pe masa Sfântului Altar.
Lumina primită de la preot la miezul nopții trebuie să fie ținută aprinsă pe tot parcursul slujbei de Înviere. După slujbă, credincioșii duc lumânarea aprinsă acasă.
Dar nu toată lumea știe cu exactitate ce reprezintă această lumânare aprinsă.
Ce reprezintă lumina de Paște
Potrivit tradiției, lumina pe care o luăm de Paște de la biserică este simbolul Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, al biruinței vieții asupra morții asupra morții și a luminii reprezentate de Iisus Hristos asupra întunericului reprezentat de păcat.
După slujba de Înviere, fiecare dintre credincioși trebuie să ajungă acasă cu lumânarea aprinsă. Și aici există o serie de tradiții. După ce trec de pragul casei, aceștia se închină, iar apoi, potrivit tradiției, sting lumânarea în tocul de sus al ușii, afumându-l în semnul crucii. În unele zone ale țării, cu lumina Învierii se afumă vitele.
Ce facem cu lumânarea de la Înviere
Lumânarea folosită la slujba de Înviere trebuie păstrată cu sfințenie pentru tot restul anului și trebuie să fie la îndemână. Tradiția spune că atunci când trecem prin încercări grele este bine să aprindem lumânarea de la Paște.
Aceasta se ține în casă și este aprinsă la nevoie, când ne rugăm pentru ceva special sau când trecem prin momente dificile, la necaz, boală, supărare sau vreme rea.
Anul acesta, Paștele ortodox pică pe 24 aprilie, în timp ce Paștele Catolic este sărbătorit cu o săptămână mai devreme, pe 17 aprilie (dată la care ortodocșii sărbătoresc Floriile).
Cu o săptămână mai devreme, pe 17 aprilie, creștinii ortodocși sărbătoresc Floriile.