De ce să nu bei niciodată cafea pe stomacul gol! Atenție, acest gest banal te poate îmbolnăvi grav!

Băutul cafelei are multiple beneficii dovedite ştiinţific, unul dintre ele fiind acela că protejează creierul de demenţă. Dar ce se întâmplă în corpul nostru când bem cafea şi de ce nu ar trebui să o consumăm imediat cum ne-am trezit, pe stomacul gol?
Cafeaua poate avea urmări grave asupra sistemului digestiv. Toată acea cafea va duce la producerea de acid în stomac care, dacă nu aţi mâncat, va irita mucoasa stomacului şi va provoca indigestie şi arsuri. Acest lucru se întâmplă şi în cazul consumului de cafea decofenizată.
Acesta nu este, însă, singurul risc. Consumul cafelei pe stomacul gol ”vă poate da nervozitate, agitaţie şi alte efecte, inclusiv schimbări de dispoziţie”, afirmă dr. Adam Simon, directorul medical al PushDoctor.co.uk. Totodată, va mări simptomele de anxietate, va stimula ritmul cardiac, poate provoca iritabilitate şi incapacitate de concentrare.
O ceaşcă de cafea la începutul zilei îţi poate sabota ritmul circadian. În momentul în care te trezeşti, ceasul tău intern eliberează un hormon numit cortizol care te face să fii în alertă şi energic. Contrar faţă de ceea ce credeai tu până acum, studiile au arătat că o ceaşcă de cafea pe stomacul gol duce la descreşeterea nivelurilor de cortizol, astfel că veţi deveni somnoros.
Dieteticianul american Leslie Langevin recomandă să asociezi cofeina cu un mic dejun consistent sau cel puţin cu o gustare, înainte să bei cafeaua de dimineaţă, potrivit Business Insider.
Când ar trebui să bem ultima cafea
De asemenea, medicul Mihail Pautov, specialist în chirurgie generală și asistent de cercetare, ne spune când este ora potrivită să bei prima cafea, dar și care este doza zilnică de cafea recomandată.
”Pentru a te putea bucura de beneficiile băuturii, este recomandat ca prima cafea a zilei să o bei după aproximativ 2 ore de la trezirea de dimineață. Un interval de timp pe care l-am putea indentifica ar fi între 9:30 și 11:30 dimineața. În această perioadă, nivelul de cortizol, hormonul care este responsabil cu vigilența și energia în organism, începe să scadă, iar atunci ingredientele din compoziția cafelei încep să își facă efectul.
Ultima oră din zi indicată pentru consumul unei cafele ar trebui să fie ora 14:00 sau chiar mai devreme, în funcție de cum simte fiecare persoană. Timpul de înjumătățire al cofeinei în corp este, în medie, de 3 până la 5 ore. Acest timp poate varia în funcție de mai mulți factori individuali precum vârsta persoanei care consumă cafea, metabolism, nivel de toleranță la cofeină etc”, a declarat medicul specialist Mihail Pautov.