Cine trebuie sa folosească casa de marcat. Ce prevede legislația

Cine trebuie sa folosească casa de marcat. Află care sunt excepțiile potrivit legii și ce presupune procedura de fiscalizare.
Pe scurt, casa de marcat este obligatorie pentru toate firmele care livrează bunuri sau servicii direct către populație, cu caracter permanent. Obligația de a utiliza casa de marcat intră în vigoare de la data începerii activității comerciale desfășurate.
Cine trebuie sa folosească casa de marcat
Casa de marcat este obligatorie atât în cazul societăților comericale, cât și în cazul activităților independente – PFA, II, IF, dacă acestea îndeplinesc condițiile amintite mai sus.
Pentru a emite bonuri fiscale pe o casă de marcat, aceasta trebuie fiscalizată, adică să conțină serica care aparține casei de marcat șo datele firmei (numele, adresa punctului de lucru și codul unic de întregistrare).
Există și excepții. Mai precis, potrivit OUG 28/1999 aprobate prin HG 479/2003 republicată în Monitorul Oficial nr. 348 din 25 aprilie 2005, la art. 4, se face precizarea că nu este obligatorie utilizarea casei de marcat de către firmele care nu desfășoară permanent activități de vânzare cu amănuntul.
Cine nu este obligat să folosească casa de marcat
Nu este obligatorie emiterea de bonuri fiscale în următoarele cazuri:
a) comerţul ocazional cu produse agricole din producţie proprie efectuat de către producătorii agricoli individuali, autorizaţi în condiţiile legii, în pieţe, târguri, oboare sau în alte locuri publice autorizate;
b) vânzarea de ziare şi reviste prin distribuitori specializaţi;
c) serviciul public de transport persoane cu metroul, precum si serviciul public de transport local de persoane prin curse regulate, autorizat sa fie efectuat in interiorul unei localitati, pe baza de bilete sau abonamente tiparite, conform legii; serviciul public de transport persoane cu metroul este asimilat cu transportul local;
d) activitatile pentru care incasarile se realizeaza pe baza de bonuri cu valoare fixa tiparite conform legii – bilete de acces la spectacole, muzee, expozitii, targuri si oboare, gradini zoologice si gradini botanice, biblioteci, locuri de parcare pentru autovehicule, bilete de participare la jocuri de noroc si altele similare;
e) activitatile de asigurari si ale caselor de pensii, precum si activitatile de intermedieri financiare, inclusiv activitatile auxiliare acestora. Nu sunt exceptate activitatile de schimb valutar cu numerar si substitute de numerar pentru persoane fizice, altele decat operatiunile efectuate de punctele de schimb valutar din incinta institutiilor de credit, apartinand acestor institutii;
f) activitatile desfasurate ca profesii libere sub toate formele de organizare care nu implica crearea unei societaticomerciale;
Bonul fiscal este obligatoriu la încasarea, integrală sau parțială, cu numerar, prin utilizarea cardurilor de credit/debut sau prin subsitutele de numerar (bonuri de masă, spre exemplu). Pe de altă parte, factura se emite doar la solicitarea clienților.
Citește și: Ce salariu are un jandarm. Cât câștigă pe lună
Casele de marcat electronice, conectate la ANAF
Anul 2021 a venit și cu o noutate, astfel că toți operatorii economici sunt obligați să conecteze casele de marcat la sistemul informatic ANAF, care va transmite automat datele întregistrare de aparatul de marcat, după generarea raportului Z, fără a mai fi necesară transmiterea declarației A4200.
Măsura a devenit obligatorie din data de 30 noiembrie 2021, iar toți operatorii economici care achiziționează case de marcat după aceasta dată, o vor conecta la serverul ANAF la data instalării.