Cine trebuie să facă recensământul? Amenzi uriașe pentru cei care încalcă legea

Anul acesta are loc Recensământul Populației și Locuințelor 2022, operațiune care ar fi trebuit, în mod normal, să aibă loc anul trecut.
Recensământul a fost, totuși, amânat pentru anul acesta, ca urmare a pandemiei de COVID-19. Astfel, autoritățile au preferat să evite ca recenzorii să riște să transmită virusul mergând din casă în casă și interacționând cu un număr mare de persoane.
Organizarea recensământului este reglementată prin OUG 19/2020. Aceasta prevede că fac obiectul recenzării următoarele categorii:
- persoanele cu cetăţenie română, străină sau fără cetăţenie, cu reşedinţa obişnuită în România;
- persoanele cu cetăţenie română, cu domiciliul în România, dar cu reşedinţa în altă ţară pentru o perioadă mai mică de 12 luni;
- persoanele cu cetăţenie română care sunt membri ai personalului misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României în străinătate, membrii forţelor armate naţionale staţionate în restul lumii, personalul naţional al bazelor ştiinţifice naţionale stabilite în afara teritoriului geografic al ţării, persoanele de cetăţenie română care sunt membri ai echipajelor navelor de pescuit, altor nave, aeronave şi platforme plutitoare operând parţial sau în întregime în afara teritoriului economic;
- gospodăriile şi nucleele familiale;
- clădirile de locuit;
- clădirile cu altă destinaţie decât cea de locuit, dacă există cel puţin o locuinţă în acestea;
- locuinţele situate în orice clădire, indiferent de forma de proprietate, de pe teritoriul României;
- spaţiile colective de locuit.
Ce riscă cei care refuză să răspundă la întrebări
Potrivit ordonanței guvernamentale care reglementează organizarea recensământului din 2022, persoanele care refuză să ofere informațiile prevăzute în chestionar sau furnizează date incomplete ori eronate comit o contravenție, pentru care amenda este cuprinsă între 1.000 și 3.000 de lei.
De asemenea, recenzorii care utilizează datele declarate de populație în alte scopuri decât cele prevăzute de lege sau divulgă date cu caracter personal riscă să primească amenzi cuprinse între 1.500 și 5.000 de lei.
Cum se desfășoară recensământul de anul acesta
Recensământul din 2022 se desfășoară în perioada februarie – iulie 2022. Astfel, în perioada februarie-martie a fost realizată colectarea indirectă a variabilelor din programul de observare.
Între martie și mai 2022 are loc colectarea online a datelor referitoare la gospodării, locuințe, clădiri și populație, așa-numita autorecenzare online.
Între mai și iulie, recenzorii vor merge pe teren pentru a colecta datele acelor persoane care nu s-au autorecenzat online.
În perioada august-septembrie, autoritățile se asigură că datele sunt complete. Acest lucru se face prin imputare prin metode statistice, din surse statistice şi administrative, pentru acele unităţi statistice pentru care nu există un formular completat cu date .