Ce salariu are un agent de pază. Câți bani câștigă pe lună
Ce salariu are un agent de pază. Meseria de paznic nu este una sigură și nici una din care să te îmbogățești, dar este foarte căutată. Iată câți bani câștigă pe lună un agent de pază.
După cum am spus, fără agenți de pază, multe firme și companii nu și-ar putea desfășura activitatea în condiții de siguranță. Cei mai mulți agenți lucrează în ture, iar munca nu este una deloc ușoară. Site-urile de recrutare abundă în astfel de anunțuri, iar în multe dintre ele este specificat și salariile pe care acestea le oferă.
Ce salariu are un agent de pază
Salariile diferă în funcție de zonă, de cerințe, de program, dar și de experiența angajatului. Spre exemplu, un agent de pază din zona Pipera, care lucrează în ture și pentru care se cere experiență, poate câștiga 2100 de lei lunar, potrivit jooble.org.
Pe de altă parte, un agent de pază la o fabrică este plătit cu 3000 de lei lunar. Pentru acest post este nevoie de un atestat de pază valabil, condiție fizică bună și disponibilitatea de a lucra în ture de noapte.
Există însă și companii care oferă angajaților săi puțin peste salariul minim pe economie. Dar cu cât salariul este mai mare, cu atât candidatul trebuie să îndeplinească mai multe cerințe. De asemenea, responsabilitățile sunt mai mari.
Putem spune așadar că salariul unui agent de pază pornește de la 1.300 de lei și poate să ajungă la 3.000 de lei. Rareori un agent de pază poate câștiga mai mult de această sumă.
Citește și: Ce salariu are o infirmieră. Câți bani câștigă pe lună
Cum obții atestatul de paznic?
Chiar dacă pare o muncă ușoară, nu oricine poate deveni agent de pază. Există câteva condiții pe care persoanele care își doresc să aibă un loc de muncă în acest domeniu trebuie să le îndeplinească.
Mai precis, persoanele interesate trebuie să aibă cel puţin 18 ani, să nu aibă antecedente penale pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie și să fie cetăţeni români sau ai unuia dintre statele membre ale Uniunii Europene ori ale Spaţiului Economic European.
Totodată, este nevoie de un atestat de paznic și de un aviz medical. Cursurile de formare profesională a personalului pentru executarea activităţilor de pază se realizează prin furnizorii de formare profesională autorizaţi.
Potrivit legii, “atestarea personalului pentru executarea activităţilor de pază a obiectivelor, bunurilor, valorilor şi de gardă de corp se face de către Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti sau, după caz, de inspectoratul de poliţie judeţean în raza căruia persoana îşi are domiciliul sau reşedinţa, după absolvirea cursurilor de calificare profesională de bază şi promovarea examenului.
Tot aceste instituții au și dreptul de a retrage atestatul de pază, în situații de încălcare a legii.