Ce pensie va primi un român care are salariul 4.000 de lei, după 35 de ani de muncă

Ce pensie va primi un român care are salariul 4.000 de lei, după 35 de ani de muncă. Previziunile specialiștilor sunt sumbre.
Economiştii avertizează: raportul mic dintre angajaţi şi pensionari va zdruncina sistemul public, iar românii vor ajunge să cotizeze cinci ani pentru unul de pensie.
Ce pensie va primi un român care are salariul 4.000 de lei, după 35 de ani de muncă
Vârsta de pensionare va creşte, eşalonat, de la 62 de ani la 63 pentru femei în următorii şapte ani. Iar din 2035, doamnele se vor retrage din activitate la 65 de ani, ca bărbaţii. Măsura este inclusă în Planul Naţional de Redresare, ca o condiţie pentru primirea fondurilor.
“Există două decizii ale Curţii Constituţionale. Se spune foarte clar de această egalizare, de a da şansa şi femeilor să iasă la aceeaşi vârstă de pensionare ca a bărbaţilor”, a declarat Daniel Baciu, preşedinte Casa de Pensii, potrivit Observator.
Datele Eurostat arată o realitate sumbră. Speranța de viață în România este de 72 de ani, astfel că românii muncesc o viață, dar cei mai mulți beneficiază de pensie doar 7 ani.
Din păcate, pentru mulți bătrânețea nu va fi lipsită de griji. Un român plătit cu salariul mediu net pe economie, adică 4.000 de lei pe lună, ar urma să aibă, după 35 de ani de contribuţii, o pensie de stat de 1.275 de lei. Pe lângă faptul că nu acoperă decât un sfert din coşul minim, calculele arată că viitorii pensionari ies în pierdere.
Citește și: Ce pensie primește un român la bătrâneţe, dacă nu a muncit nicio zi. Statul îţi dă nişte bani
Un argument pentru creşterea vârstei de pensionare este scăderea populaţiei active şi creşterea numărului de pensionari. Declinul sistemului de pensii va începe din 2030. Atunci va începe să iasă la pensie generaţia născută între 1966 şi 1989 – aproape trei milioane şi jumătate de români. În 15 ani, şase milioane de angajaţi ar putea fi nevoiţi să susţină pensii pentru opt milioane de seniori.
Pensionarii care vor să câștige mai mult vor avea posibilitatea să iasă la pensie la 70 de ani, dar pensia nu se va mai cumula cu salariul, ca acum. Această prevedere apare tot în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Dacă nu ne aliniem ţărilor europene, am putea pierde peste 700 de milioane de euro din PNRR. În Franţa, vârsta de pensionare a crescut de la 62 la 64 de ani. Milioane de oameni protestează faţă de această măsură de mai bine de zece zile.