Ce a pățit un prahovean la un restaurant din Centrul Vechi din Capitală când a vrut să achite nota de plată

Ce a pățit un prahovean la un restaurant din Centrul Vechi din Capitală atunci când a vrut să achite nota de plată, la scurt timp după ce noua lege a bacșișului a intrat în vigoare.
Legea care prevede că bacșișul oferit de clienți la restaurant se va trece pe nota de plată și pe bonul fiscal a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis și este aplicată de la 1 ianuarie 2023.
Conform legii, nota de plată trebuie să conțină și o alta rubrică în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacșiș, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacșișului acordat.
Ce a pățit un prahovean în Centrul Vechi din Capitală
Un jurnalist de la Observatorul Prahovean a povestit ce a pățit când a mers la un restaurant din centrul Vechi al Capitalei.
“Toate bune și frumoase, eu am mâncat pizza la care visam – sper ca Leo să nu citească acest text, apoi am cerut nota de plată, menționând că voi achita consumația cu cardul.
În timp ce ne scotoceam prin portofele pentru a lăsa vreo 20 de lei, adică 10% din nota de plată estimată de noi la aproximativ 200 de lei, domnișoara a venit cu bonul fiscal pe care figura, alături de mâncare și băutură, bacșișul de 15%.
Cu alte cuvinte: indiferent dacă ți-a plăcut sau nu la noi trebuie să ne lași bacșiș, fraiere!
Citește și: Câți bani primești de la APIA pe hectar, în 2023. Ce sumă se acordă
Asta deși legea, pe care o poți găsi rapid pe google, spune că este opțional: operatorii economici au obligaţia de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client, a nivelului bacşişului oferit, între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei (…) Totodată, este interzis operatorilor economici să condiţioneze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordare a bacşişului.
Așadar, ar fi fost normal să mi se prezinte o notă de plată și să bifez eu valoarea bacșișului, nu să-l încarce direct pe bonul fiscal.
nițial, am vrut să cer socoteală pentru această practică nesimțită, de a te obliga să achiți bacșișul.
Am renunțat rapid după ce am citit în privirile celor cu care am luat masa mesajul ”pe bune că vrei să faci scandal pentru asta? Plătește și hai să mergem că întârziem la meci”.
Am plătit, înjurând în gând foamea de bani a ”capitaliștilor” din centrul vechi al vieții, dar m-am jurat că le fac o ”dedicație” aici pentru a atrage atenția asupra acestui gest care cred că va ajunge o ”politică” a majorității localurilor”, este mesajul acestuia.