Câți bani primești de la APIA pe hectar, în 2023. Ce sumă se acordă
Autoritățile, atât române, cât și europene, se vor ocupa și anul acesta de plata subvențiilor pentru sectorul agricol, atât de important pentru securitatea alimentară, atât la nivel național, cât și la nivel european.
Începând cu 2023 intră în vigoare noi scheme de plată pentru fermierii români, odată cu apariția Planului Național Strategic (PNS) pentru domeniul agricol.
Sumele urmează să fie plătite în continuare prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), în baza cererilor depuse de fermieri. Cererile urmează să fie depuse începând cu 1 martie.
Pentru perioada 2023-2027, plafonul total pentru subvenția BISS care urmează să fie alocat este de 4.822.415.070,00 euro. Astfel, potrivit calculelor Ministerului Agriculturii, subvenția urmează să fie în valoare de 96,47 euro/hectar în anul 2023, potrivit agro-tv.ro.
Cine poate beneficia de subvenții
Pot beneficia de subvenții următoarele categorii de fermieri:
- Fermierul desfășoară o activitate agricolă pe teritoriul României și este „fermier activ”, conform definiției stabilite în PNS;
- Să exploateze un teren agricol cu o suprafață de cel puțin 1 ha, suprafața parcelei agricole să fie de cel puțin 0,3 ha, iar în cazul serelor, solariilor, viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor, arbuștilor fructiferi, suprafața parcelei agricole trebuie să fie de cel puțin 0,1 ha;
- Pentru legume cultivate în sere și solarii, care beneficiază de sprijin cuplat, suprafața minimă a exploatației este de 0,3 ha, iar suprafața minimă a parcelei este de 0,03 ha;
- În cazul pajiștilor, trebuie să asigure o încărcătură de animale de minimum 0,3 UVM/ha sau să efectueze cel puțin o cosire anuală.
Subvenția pentru agricultură se acordă și anul acesta
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat că motorina folosită în agricultură va fi subvenționată și anul acesta.
„Am alocat pentru anul 2023 suma de 500 milioane de lei de la bugetul de stat, în așa fel încât sprijinul de care beneficiază agricultorii pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură să fie acordat și în acest an, prin aplicarea unei rate reduse de impozitare a motorinei utilizate la efectuarea lucrărilor mecanizate în sectoarele vegetal, zootehnic și îmbunătățiri funciare”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.
Astfel, pentru anul 2023, subvenția care se acordă fermierilor ca ajutor de stat, sub formă de rambursare, este de 1,529 lei/litru și reprezintă diferența dintre nivelul de 1.632,81 lei/1.000 litri al accizei standard pentru motorină și rata accizei reduse de 103,9059 lei/1.000 litri.
„Pentru anul 2023, rata accizei reduse pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură în sectoarele vegetal, zootehnic şi îmbunătăţiri funciare, este de 103,9059 lei/1.000 litri și reprezintă conversia din euro în lei a ratei minime de impozitare de 21 euro/1000 litri calculată la rata de schimb a monedei euro din data de 3 octombrie 2022”, se arată în proiectul publicat de Ministerul Agriculturii.
Pentru anul 2023, valoarea totală a schemei de ajutor de stat este de 500.000,00 mii lei care se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).
Sursa foto: Pexels