Cât ține Denia din Joia Mare. Cât durează, de fapt

Creștinii ortodocși au intrat deja în Săptămâna Patimilor, iar slujbele ținute în biserici în ultimele zile dinaintea Paștelui sunt numite denii.
Cuvântul „denie” provine din slavonă (vdenie), termen care înseamnă priveghere sau slujbă nocturnă. Mai precis, Denia este Utrenia de a doua zi și se săvârșește seara, în ajun, în următoarele zile din Postul Mare: miercuri și vineri din săptămâna a cincea, precum și în toate zilele de rând din Săptămâna Patimilor.
În general, Deniile sunt mai lungi decât slujbele obișnuite, iar mulți dintre cei care nu sunt obișnuiți cu aceste slujbe se întreabă cât de mult durează ele.
Joia Mare, una dintre cele mai importante zile din Săptămâna Patimilor
Joia Mareeste dedicată câtorva momente extrem de importante din viața Mântuitorului, respectiv spălarea picioarelor apostolilor de către Iisus, Cina cea de Taină, rugăciunea din grădina Ghetsimani şi prinderea lui Hristos, după ce acesta a fost trădat de Iuda.
În dimineața acestei zile, credincioșii merg la biserică să se spovedească şi împărtăşească. Seara are loc Denia celor 12 evanghelii, iar enoriașii se îmbracă în haine de doliu. Se aduce la biserică pâine pentru a fi sfințită, stropită cu vin și se împarte în noaptea de Înviere.
Joia Mare se mai numește și Joia Patimilor, Joia Neagră ori Joimărița.
În noaptea dintre Miercurea Mare și Joia Mare se spune că mormintele se dechid iar sufletele celor care au trecut la cele veșnice se întorc în locurile unde au trăit și rămân până în sâmbăta dinaintea Rusaliilor.
Desigur, în funcție de biserică și de obiceiurile locale, slujba poate varia, însă, în general, aceasta durează undeva între două și trei ore.
De ce e bine să porți haine noi de Paște?
Paștele este cea mai importantă sărbătoare a creștinilor, motiv pentru care românii se pregătesc temeinic pentru ea. De pe masa de sărbătoare nu lipsesc ouăle roșii, pasca sau cozonacul, însă și casa trebuie să fie curată. În plus, în această zi de mare sărbătoare, e important să avem haine noi.
Se spune că această tradiție a apărut în urmă cu mai bine de o mie de ani, pe vremea începutului creștinismului. Aceste haine noi se purtau în momentul în care era botezată o persoană, pentru a demonstra că împărtășesc noua viață a lui Iisus Hristos. Citește mai mult…
Citește și: Ce să pui în apa în care fierbi ouăle de Paște, ca să se curețe foarte repede și frumos
Sursa foto: Captură YouTube