Cât te costă să faci duș la plajă. Mesajul VIRAL: “Apa este o emoție”

Cât te costă să faci duș la plajă. Anul 2022 a adus multe nemulțumiri în rândul turiștilor care și-au planificat concediul la malul Mării Negre.
Prețuri uriașe și condiții nu tocmai decente. Cam asta găsim în multe locuri de pe litoral. Stațiunea Mamaia este goală în vârf de sezon, din cauza prețurilor mari atât la cazare, cât și la mâncare, cazare sau parcare. Administratorii plajelor au ajuns să ceară chiar și taxa pentru cearșaf.
“Atenție la mărimea cearșafului!”. Taxa ireală cerută de administratorii plajelor
Cât te costă să faci duș la plajă. Mesajul VIRAL: “Apa este o emoție”
Protecția Consumatorilor a atras atenția printr-o postare pe pagina de Facebook și asupra toaletelor și cabinelor de schimbare a vestimentației de pe plajă.
“Dacă ești pe plajă și trebuie să mergi la toaletă, trebuie să iei cheia de la bar pentru a deschide lacătul de la toaleta ecologică! Dacă vrei să faci un duș după plajă, trebuie să ai la tine 5 lei pentru a plăti taxa de acces la duș! Condiții de mahala în unele sectoare/subsectoare de plajă de pe litoral în ceea ce privește asigurarea condițiilor sanitare stabilite prin legislația aplicabilă!
Operatorii de plajă sunt obligați de legislație sa asigure următoarele condiții: o cabină de schimbare a vestimentației la 100 de turiști; 1 pubelă de 100/150 litri pentru colectarea deșeurilor la o suprafață de 250 metri pătrați; 1 grup sanitar la 50 de turiști: 1 duș la 50 de turiști. Față de cerințele menționate mai sus, unii operatori de plajă au amplasat toalete ecologice insuficiente ca număr raportat la gradul de încărcare al sectorului respectiv de plajă!

Sursă foto: https://www.facebook.com/apcromania
Cu toate că Primăria a dus în zona limitrofă plajei, între promenadă și plajă, toate utilitățile necesare: apă, canalizare și curent electric, iar obligativitatea amplasării de grupuri sanitare și dușuri revenea operatorilor de plajă, știut fiind că în absența acestora nu se poate obține autorizația turistică pentru plajă, anumiți operatori nu au realizat facilități necesare pentru turiști cu privire la grupuri sanitare racordate la canalizare, ci au improvizat aceste facilități prin folosirea acelor cutii de metal cunoscute cu denumirea de toalete ecologice, iar cel mai grav lucru l-a constituit faptul că cei de la Direcția de Autorizare și Control din Ministerul antreprenoriatului și turismului au închis ochii acceptând această soluție neigienică și cu riscuri privind îmbolnăvirea turiștilor, astfel că le-au acordat operatorilor de plajă autorizația necesară funcționării.
În situația în care sesizați absența unor condiții ce țin de sănătatea publică la un operator de plajă, cum ar fi inexistența unei toalete publice, nefuncționarea acesteia, blocarea accesului la o toaletă publică sau igiena deficitară din interiorul ei, atunci trebuie să faceți o reclamație la Direcția de Sănătate Publică Constanța folosind numărul de telefon 0241.838330 sau adresa de email: secretariat@dspct.ro”, este mesajul publicat de Protecția Consumatorilor pe pagina de Facebook.