Cât costă un metru cub de gaz. Câți kWh are și cum se calculează
Cât costă un metru cub de gaz. Scumpirile în lanț și facturile din ce în ce mai mari la utilități îi îngrijorează pe români. Aflați în pragul iernii, mulți se întreabă cum vor face față vremii reci din acest an.
Prețurile la gaze au crescut și ele. Criza globală de sănătate generată de Covid-19, precum și războiul din Ucraina și-au pus în mod clar amprenta pe creșterea alarmantă prețurilor.
Cât costă un metru cub de gaz?
Facturile sunt din ce în ce mai mari, iar mulți români nu înțeleg de unde vine această scumpire și nici cum se calculează.
De câțiva ani încoace, s-a renunțat la măsurarea gazului în metri cubi, așa cum mulți români erau obișnuiți, și s-a trecut la kilowatul-oră (kWh).
Pentru a afla cât plătești pentru un metru cub de gaz este nevoie să ai la îndemână o factură pe care să fie scrisă rata de conversie. Calculul nu este unul greu, însă este nevoie de puțină atenție:
Consumatorul plăteşte energia consumată (KWh), care se calculeaza prin înmulţirea volumului de gaze consumat într-o perioada anume (metri cubi) cu puterea calorică a gazelor naturale (KWh), respectiv cantitatea de caldură degajată prin arderea unui metru cub de gaze naturale şi cu prețul unitar al gazului (lei/MWh).
Valoarea puterii calorice poate varia între 9,7 şi 11,5 KWh pentru un metru cub de gaz, în funcţie de distribuitorul de gaze naturale, potrivit Libertatea. Orientativ, se poate folosi conversia 1 m3 gaz natural = 10,55 kwh.
Guvernul României a decis plafonarea prețurilor finale la gaze și energie electrică pentru perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, conform cu noul plafon aprobat de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) și publicat în Monitorul Oficial, conform Ordonanței de Urgență nr. 59/2022.
Citește și: Cât costă un an de vechime pentru pensie. Așa te pensionezi mai repede
După expirarea acestui termen, furnizorii pot încheia contracte cu prețuri diferite.
În prezent, clienții casnici plătesc 0,31 lei/kWh (TVA inclus), în timp ce pentru clienții non-casnici, prețul este de 0,37 lei/kWh (TVA Inclus). Așadar, dacă 1 metru cub de gaz este echivalentul a 10,55 kw, atunci un metru cub de gaz costă în jur de 3, 27 lei.
Există și o variantă mai simplă de a afla prețul pe care îl plătiți pe un metru cub de gaz, folosind un calculator online.
Cum schimbi furnizorul de gaze
Totodată, ANRE pune la dispoziția cetățenilor un calculator de prețuri a gazelor naturale cu ajutorul căruia puteți compara ofertele furnizorilor. De la 1 iulie 2020, prețul gazelor naturale, pentru consumatorii casnici, nu mai este stabilit de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), ci se formează liber, reflectând condițiile din piață. Asta înseamnă că fiecare furnizor are dreptul de a-și stabili prețul, iar consumatorul îl poate alege oricând pe cel care i se potrivește.
Oamenii trebuie să ştie că îşi pot schimba furnizorul oricând, în cel mult 21 de zile, printr-o simplă solicitare, chiar dacă au semnat contracte noi pe o perioadă determinată şi acea perioadă nu a expirat încă.