Cascada Cailor, principala atracție din Maramureș
Dacă ajungeți în Maramureș, neapărat să adăugați pe lista voastră și Cascada Cailor, cea mai mare cascadă din România, dar și una dintre cele mai frumoase. Este principala atracție turistică din zonă.
Cascada Cailor se află la altitudinea de 1300 de m, iar căderea de apă este de 90 de metri, în mai multe trepte cu căderi succesive. Locul atrage anual zeci de mii de turiști din întreaga lume, fiind în topul celor mai vizitate obiective turistice din Maramureș, alături de Mocănița, Mănăstirea Bârsana și Cimitirul Vesel din Săpânța.
Cascada Locului, Legenda locului unde “caii nu au aripi”
Numele locului nu este ales întâmplător. Legendele locului vorbesc despre o herghelie ce păștea pe pășunile bogate din zonă, care a fost incolțită de lupi și de urși. Caii au ajuns pe marginea prăpastiei s-au aruncat în gol, crezând ca aripile îi vor ajuta. S-au înșelat și s-au prăbușit în prăpastie. Caderea lor a fost însă înlocuită de apă.
O altă variantă este aceea că impresionanta cădere de apă s-a format din lacrimile păstorilor care și-au pierdut animalele pierdute.
Singurul fapt real al poveștii este acela că oamenii din zonă își țineau aici hergheliile din primăvară până în toamnă.
„Pe pajiştile întinse de pe Piatra Rea localnicii îşi duceau caii la păscut de cu primăvară până în toamnă. Într-o noaptea, un urs a încolţit caii deasupra cascadei. Speriaţi cum au fost, pe vreme rea de furtună, toţi caii, 15 câţi au fost, s-au dus spre râpa de la Piatra Rea, căzând în hău”,
spune unul dintre administratorii unei pensiuni situate în zona Cascadei Cailor.
Cascada Cailor oferă un adevărat spectacol primăvara și toamna, atunci când se topesc zăpezile și când plouă abundent. Apa se adună într-un circ glaciar, alimentat și de câteva râuri subterane, și se aruncă în hău, pe versatul stâncos al Recervației Piatra Rea.
Cum ajungi la Cascada Cailor
Cascada Cailor se află în apropierea localității Borșa, la 130 de kilometri distanță de Baia Mare, 167 de Cluj-Napoca, 170 de Suceava ți 184 de Târgu Mureș. Că să ajungi în Borșa, trebuie să treci prin Pasul Prislop indiferent din ce direcție vii:
- Baia Mare – Sighetu Marmației – Vișeu de Sus – Moisei – Borsa (DN 18)
- Maramureș – Șesuri, care face legătură cu Bistrița peste Pasul Prislop (DN 17): Suceava – Câmpulung Moldovenesc – Vatră Dornei – Bistrița sau pe DN 17C, pe drumul care face legătură cu Bistrița, Năsăud și Dej.
La Cascada Cailor puteti ajunge cu telescaunul, contra cost. Un drum dus-întors costă 30 de lei. Trebuie să știți însă că telescaunul funcționează doar până la ora 18.00 vara și până la 17.00 iarna.
Nu este însă singura variantă. La Cascada Cailor puteți ajunge și pe jos în aproximativ 20 de minute. Traseul a fost reabilitat și amenajat, cu multe locuri de popas și alimentare cu apă, astfel că drumul va fi o adevărată încântare și o explorare a naturii. Efortul însă contează! La destinație te așteaptă o adevărată minune a naturii, unde merită să zăbovești preț de câteva ore, mai ales dacă ai timp și vremea e frumoasă.
Obiective turistice in apropiere de Cascada Cailor, principala atracție din Maramureș
Cascada Cailor face parte din Rezervația Piatră Rea, ce se întinde pe 17 hectare. Asadar, va puteți bucura atât de cascadă, cât și de flora și fauna rare.Daca v-ati propus sa descoperiti cat mai mult din frumusetile locului, va propunem si alte obiective turistice aflate in zona:
- Cea mai mare rezervatie complexa din aceasta zona este chiar aici. Pietrosu Rodnei are trei caldari glaciare si un peisaj ce va taie respiratia.
- Rezervația Sâlhoi-Zâmbroslavele – este o rezervatie mixta, unde puteti gasi o planta foarte rara in România: o planta extrem de rara. Rezervația Cornu Nedeii – Ciungii Balasinii este renumită pentru jnepeniș și cea mai mare populație de cocoși de mesteacăn din țara, o specie ocrotită de lege.
- Peștera și izbucul Izvorul Albastru al Izei, arie protejata prin lege.