Locul unic din România unde “plouă” cu aur

România deține o comoară ascunsă , un loc unic unde “plouă cu aur”. Vorbim despre peştera Şugău, în traducere Peştera Şoaptelor, din Harghita. Este cunoscută pentru galeriile ei foarte joase şi inguste, dar și pentru legendele care spun că aici aurul pică din pereți.
Peştera Şugău este situată în Munţiii Giurgeului, pe versantul sudic al Muntelui Sipos (1568 m). Grota, unică în România, s-a format într-o lentilă de calcar din muntele Şipoş, masiv situat în munţii Giurgeului.
Peştera este dispusă pe 4 nivele şi lungă de 1021 metri. Nu se poate vizita în totalitate, fiind disponibil un singur nivel şi un traseu turistic de 150 de metri. Gura de intrare se află la altitudinea de 1060 m, umiditatea în peşteră este de peste 90%, iar temperatura din este de 7-9 grade.
„Peştera Şugău este un loc extrem de interesant atât pentru turiştii simpli, dar şi pentru speologi. Aici pot fi admirate formaţiuni care nu se mai găsesc nicăieri la noi în ţară. Foarte spectaculoase sunt stalactitele conice, un ansamblu care seamănă cu un caldelabru, dar şi stâlpii cu guler“, Cristi Turcu, geolog.
Peștera care produce o găleată de aur din 7 în 7 ani
Peștera și-a primit numele de Șugău de la șuierăturile care se aud permanent în peșteră. Superstiția spune că zgomotul ar fi făcut de fapt de spiritele celor care au murit în peșteră în căutarea aurului.
Citește și: Nu e Transfăgărășanul, nici Transalpina, dar e tot în România și e la fel de spectaculos!
Pe lângă stalactitele și stalagmitele unice, peștera și-a câștigat renunele și datorită legendelor care circulă de secole, conform cărora din pereții peșterii curg picături de aur.
Ba mai mult, o dată la șapte ani se umple o găleată cu aur și doar cei aleși pot îl pot găsi. Nu se adună oricând, ci doar în vinerea dinainte de Rusalii. Ei bine, până acum nnu s-a îmbogățit nimeni din peștera Șugău, însă poveștile locului o fac și mai atrăgătoare.
Cum ajungi la Peștera Șugău
Accesul la peşteră se realizează dinspre Gheorgheni de pe DN 12 pe drumul Forestier Heveder (comuna Voşlobeni), un drum de 6 kilometri.
Peştera este deschisă până la finele lunii septembrie, zilnic între 10.00 şi 17.00, iar din octombrie poate fi vizitată doar în weekend între 10.00 şi 18.00. Vizitatorii sunt însoţiţi permanent de un ghid, iar turul este unul la lumina obscură a felinarelor şi lâmpilor.
Ar fi bine să aveți și haine groase, deoarece temperatura din peșteră este destul de scăzută. În interior puteţi simţi o mică presiune deoarece concetraţia de dioxid de carbon este mare. Se recomandă încălţăminte de munte deoarece în interior este şi mult noroi. Intrarea costă 10 lei pentru adulţi şi 8 lei penetru copii şi se face din oră în oră.