Când se vor mări, de fapt, pensiile românilor. Ce spune premierul Marcel Ciolacu
Deși pensiile românilor ar fi trebuit să se mărească, din nou, începând cu 1 ianuarie, în urma adoptării ordonanței ”trenuleț”, veniturile vârstnicilor au fost înghețate, cel puțin pentru moment.
Marcel Ciolacu a transmis, luni, un mesaj important pentru pensionari și românii cu venituri mici, în contextul adoptării ordonanței „trenuleț”. Premierul a subliniat că guvernul ia măsuri pentru a sprijini categoriile vulnerabile, afirmând că, la momentul întocmirii bugetului de stat din ianuarie, vor fi găsite resurse financiare pentru a acorda un sprijin „one-off” pentru pensiile mici și medii sau pentru a indexa pensiile cu rata inflației în a doua parte a anului 2024.
„Noi avem deja un deficit ridicat în acest an deoarece cheltuielile au fost mai mari cu 69 de miliarde de lei, adică 3,92% din PIB față de ceea ce era prevăzut în buget. Însă niciun om de bună credință nu poate critica că am mărit pensiile de două ori și am eliminat inechitățile pentru 3,8 milioane de pensionari sau că am majorat salariile profesorilor, medicilor, polițiștilor sau militarilor”, a transmis Marcel Ciolacu.
Premierul a dat asigurări că vor fi găsite resursele necesare pentru pensii. „Am un mesaj special pentru pensionari și pentru românii cu venituri mici. Măsurile pe care le luăm astăzi ne dau încredere că atunci când vom face bugetul de stat în ianuarie vom găsi resursele financiare fie pentru a acorda un sprijin one-off pentru pensiile mici și medii, fie să indexăm pensiile cu rata inflației în a doua parte a anului.
De asemenea, vom reduce gradual povara fiscală pe muncă cu până la 5 puncte procentuale, în cazul salariilor mici și a familiilor cu copii”, a subliniat transmis Marcel Ciolacu.
Ce spune legea
(2) De la 1 ianuarie, Valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut, realizat pe anul precedent.
(3) În situaţia în care unul dintre indicatorii prevăzuţi la alin. (2), realizaţi pe anul precedent, are valoare negativă, la stabilirea valorii punctului de pensie se utilizează indicatorul cu valoare pozitivă.
Însă, în acest an, pensiile vor rămâne la valoarea din 2024, când a avut loc recalcularea acestora potrivit noii legi a pensiilor.