Când se vopsesc ouăle, de fapt. Mulți încalcă tradiția

Ouăle roșii sunt simbolul Învierii, astfel că sunt nelipsite de pe masa de Paște a românilor. Dar când se vopsesc ouăle, conform tradiției?
Potrivit tradiției, după slujba de Înviere, credincioșii ciocnesc ouăle pregătite pentru Paște, spunând salutul „Hristos a Înviat!”, „Adevărat a Înviat!”.
Cu toate acestea, mulți dintre noi decidem să vopsim ouăle atunci când avem timp, nu neapărat atunci când tradiția spune că ar trebui să o facem.
Când se vopsesc ouăle de Paște
Astfel, deși tot mai mulți oameni vopsesc ouăle pentru Paște atunci când au timp sau chiar le cumpără gata vopsite, tradiția spune că vopsirea sau încondeierea ouălor pentru sărbătoarea Învierii trebuie să aibă loc în Joia Mare.
Numită și Joia Patimilor, aceasta este ziua în care, potrivit tradiției, gospodinele vopsesc ouăle în roșu sau alte culori.
Culoarea roșie este, însă, cea mai folosită, ea reprezentând sângele lui Iisus Hristos. Ele sunt un simbol al sacrificiului Mântuitorului pentru omenire.
Tradiția spune că ouăle vopsite în această zi și mâncate în prima zi de Paște ne apără de suferințe.
Mai mult, dacă îngropăm cojile acestor ouă în pământul pășunilor, vitele vor fi și ele apărate de boli.
Ouăle nu se vopsesc doar de Înviere. Potrivit tradiției, gospodinele vopsesc ouă și de Înălțare, sărbătorită la 40 de zile de la Paște.
De ce se vopsesc ouă de Paște
Potrivit unei teorii, obiceiul vopsirii ouălor ar fi apărut, de fapt, cu două milenii înainte de nașterea lui Hristos. În acele vremuri, acestea erau oferite cadou, fiind considerate simboluri ale echilibrului, vieții și fecundității.
Obiceiul ar fi fost preluat ulterior de creștini, astăzi fiind practicat în general în Europa și Asia.
Există, însă, și teorii legate de creștinism. O legendă spune că în timp ce Iisus era torturat pe cruce, Maria a plecat spre Pilat cu un coș de ouă, în speranța că acest gest îi va salva Fiul. Dar Maria a obosit pe drum și s-a așezat sub un copac pentru a se odihni. Potrivit legendei, atunci când s-a ridicat, Maria a observat că toate ouăle din coș erau roșii, semn că Iisus murise deja.
O legendă similară spune că Maica Domnului ar fi pus un coș cu ouă sub crucea pe care era răstignit Mântuitorului. Ea ar fi vrut să ofere ouăle soldaților, pentru ca aceștia să aibă milă de Iisus. Sângele acestuia, simbol al vieții, a curs peste ele, înroșindu-le.