Când se trece la ora de iarnă. Momentul exact când se dau ceasurile înapoi și vom dormi mai mult
Când se trece la ora de iarnă. Când se dau ceasurile înapoi și vom dormi mai mult? România va trece la ora de iarnă în ultimul weekend al lunii octombrie.
Astfel, în noaptea de 26 spre 27 octombrie, ora 4 devine ora 3, iar ultima zi de duminică din luna octombrie ( 27 octombrie) va fi cea mai lungă din acest an, având 25 de ore.
Cum ne afectează schimbarea orei
Însă, mecanismul schimbării orei de două ori pe an poate avea efecte negative asupra sănătății noastre. În primele câteva zile după schimbarea orei, mulți suferă de simptome diverse precum iritabilitate, insomnie, oboseală în timpul zilei și reducerea funcției imunitare. Mai îngrijorător este faptul că atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale și accidentele de muncă sunt mai frecvente în primele săptămâni după schimbarea orei.
De ce se schimbă ora?
Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui. Aceasta a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură. Țările europene au adoptat acest sistem în secolul trecut, pentru a economisi energie. Acest sistem a fost folosit mai ales în perioada războiului sau a crizelor de pe piața petrolului apărute în anii 1970.
La ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 3:00 devine ora 4:00). La ora de iarnă operațiunea e inversă, ceasurile se dau înapoi cu o oră și ora 4:00 devine ora 3:00.
Majoritatea ţărilor europene instituiseră deja acest sistem ca urmare a şocului petrolier din 1973-1974, din grija de a economisi energie. Obiectivul schimbării orei era în principal de a face să corespundă mai bine orele de activitate cu orele însorite pentru a limita utilizarea luminii artificiale.
Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune o ajustatare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă, pentru a beneficia mai bine de lumina naturală.