Medicamentele care te pot lăsa fără permis. Ce trebuie să știe toți șoferii înainte de a lua o banală pastilă pentru durere
Știai că există o serie de medicamente care te pot lăsa fără permis? Toți șoferii ar trebui să cunoască lista actualizată de pastile interzise la volan înainte de a lua orice medicament și a conduce.
Așadar, Ministerul Sănătății a introdus, recent, pe lista medicamentelor interzise la volan, majoritatea conținând substanțe stupefiante și psihotrope, câteva medicamente noi.
Pe lista actualizată se regăsesc medicamentele care conțin substanța Tramadol, dar și combinații de Tramadol și Dexketoprofen, precum și combinația Tramadol – Paracetamol. Totodată, au fost introduse medicamente indicate în tulburările de somn, precum Gerodorm, Imovane și Sonlax.
Lista medicamentelor actualizată de Ministerul Sănătății
Lista medicamentelor (denumirea comercială) care conțin substanțe stupefiante și psihotrope, actualizată de Ministerul Sănătății în Monitorul Oficial:
- Dolnada
- Spravato
- Fentanil
- Lunaldin
- Pecfent
- Tabfyl
- Calypsol
- Ketamină
- Lisdexamfetamină
- Lefisyo
- Metadon
- Metadonă
- Methasan
- Misyo
- Sintalgon
- Concerta
- Morfină
- Sevredol
- Vendal Retard
- Dropizol
- Oxicodonă
- Oxidolor
- Mialgin
- Remifentanil Kabi
- Sofentil
- Dolten
- Alprazolam
- Frontin
- Praxolez
- Xanax
- Bromazepam
- Sixmo
- Suboxone
- Zubsolv
- Frisium
- Rivotril
- Codeină fosfat
- Brufen Plus
- Paradoren
- Ultracod
- Extraveral
- DHC Continus
- Diazepam
- Fenobarbital
- Luminal
- Victan
- Anxiar
- Temelor
- Medazepam
- Buccolam
- Midazolam
- Nitrazepam
- Edluar
- Stilnox
- Zadobra
- Zolpidem
- Zolsana
- Clorhidrat de Tramadol
- Mabron
- Mabron Retard
- Tramacalm
- Tramadol
- Tramag
- Tramal Retard
- Skudexa
- Doreta
- Tramadol/Paratemamol
- Zeldiar
- Gerodom
- Imovane
- Sonlax.
Soluția șoferilor care au nevoie de un medicament din listă pentru o problemă de sănătate acută sau cronică nu este însă neapărat să aleagă între tratament și șofat
”Toate aceste medicamente ar trebui luate cu rețetă, după o informare prealabilă a pacientului de către medic. Medicul este cel care ar trebui să prescrie medicamentul și tot el să explice pacientului reacțiile adverse, precauțiile și contraindicațiile. Pacientului trebuie să i se explice foarte clar riscurile pe care le are atunci când i se eliberează această rețetă. Iar în farmacii, ele nu ar trebui eliberate fără rețetă”, spune dr. Sorin Flaviu Lesnic, medic specialist în medicină legală, potrivit hotnews.ro.