Când se dă ora de iarnă. 2021 ar putea fi ultimul an când dăm ceasurile înapoi

Când se dă ora de iarnă. 2021 ar putea fi ultimul an în care dăm ceasurile înapoi. Iată când are loc acest eveniment și care sunt efectele sale asupra organismului.
Echinocțiul de toamnă a avut loc pe 22 septembrie, fiind momentul din an când ziua este egală cu noaptea, și semnifică sfârșitul verii.
Când se dă ora de iarnă
Trecerea la ora de iarnă are loc în ultimul weekend din luna octombrie, mai exact, în noaptea de 30 spre 31. Sâmbătă seara își vor seta ceasurile cu o oră înapoi, altfel că ora 04.00 va deveni ora 03.00. Ziua de 30 octombrie va fi cea mai lungă zi din an, cu 25 de ore în loc de 24.
Ora de iarnă este ora legală oficială standard, de multe ori doar ora oficială, legată de conceptul de oră astronomică, folosită în mod normal în majoritatea țărilor sau teritoriilor, în special în emisfera nordică, acoperind calendaristic, de obicei, perioada cuprinsă între lunile octombrie a unui an și aprilie a anului următor.
Schimbarea orei are efecte și asupra organismului. Trecerea la ora de iarnă poate veni cu oboseală, scăderea vigilenței, tulburărări de somn și iritabilitate, toate accentuate și de astenia de toamnă. Specialiștii ne sfătuiesc să ne schimbăm programul de somn, tocmai pentru a limita cât mai mult aceste simptome.
Citește și: Unde trebuie să dormi cu capul. Nord sau sud?
2021, ultimul an în care am putea schimba ora
2021 putea fi ultimul an schimbarea orei de iarnă, după ce Comisia Europeană a cerut renunţarea la schimbarea orei, dar România nu a ratificat încă recomandarea. Aceasta schimbare fusese programată să aibă loc în aprilie 2020, însă pandemia de coronavirus a dus la amânarea acestui demers.
Țările din Uniunea Europeană trebuie să hotărască și să anunțe Comisia Europeană, dacă aleg să facă pentru ultima oară trecerea la ora de iarnă sau la cea de vară.
Mai exact, scopul introducerii orei de vară este folosirea din plin, cât mai mult timp posibil, a luminii Soarelui, prin mutarea înapoi a orei oficiale cu o oră. Cel care s-a gândit prima dată la posibilitatea introducerii acestui tip de orar convențional a fost un neo-zeelandez pe nume George Vernon Hudson, în 1898, potrivit Wikipedia.
Conceptul a fost pus în aplicare pentru prima dată în timpul primei conflagrații mondiale. Germania și Austro-Ungaria au fost primele țări care au introdus acest sistem, începând cu 30 aprilie 1916, în scopul economisirii rezervelor de cărbune necesare producției de război.
În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1917, în timpul Primului Război Mondial. Regina Maria a notat acest lucru în jurnalul său: “De azi se schimbă ora – se dă înainte, ora șapte e deja ora opt și așa mai departe. A trebuit să o facem pentru că rușii așa procedează, ca să evităm confuziile – motivul e economia la electricitate. La început va pricinui totuși încurcături, fără îndoială”.