Babele. Cine sunt babele care dau vremea peste cap la început de martie

Babele sunt considerate personaje ale mitologiei populare româneşti. ”Babele” sau zilele de început de martie, se spune că aduc schimbări bruște și imprevizibile ale vremii. Se crede că aceste zile sunt influențate de Baba Dochia, un personaj mitologic asociat cu venirea primăverii.
Legenda Babelor și Baba Dochia
Conform tradiției, Baba Dochia și-a început urcarea pe munte împreună cu oile sale, purtând 9 cojoace. Crezând că primăvara a venit, și-a scos câte un cojoc în fiecare zi, până când a rămas fără protecție împotriva frigului. În ultima zi, un viscol puternic a lovit, iar Baba Dochia a înghețat și s-a transformat în piatră. Se spune că Stâncile Babele din Bucegi ar fi rămășițele sale.
Conform calendarulortodox.ro, bătrânii sunt de părere că zilele începutului de martie reprezintă un etalon pentru tot restul anului, astfel că, în funcţie de vremea din ziua aleasă în intervalul 1-9 martie, vom avea parte de un an bogat, în care toate ne vor merge bine (soare, vreme frumoasă) sau, din contră, vom fi supărăcioşi şi mohorâţi la fel ca baba aleasă (vreme urâtă, ploaie, nori). Cu toate acestea, dacă în ziua aleasă de noi va ninge, semnele arată că anul va fi unul bogat, cu multe realizări.
Cum se alege baba?
Legat de alegerea unei zile / babe, circulă în popor două variante. Prima dintre ele şi cea mai simplă este alegerea după bunul plac a unei zile, cu menţiunea că această alegere trebuie să fie făcută înainte de intervalul 1-9 martie.
O altă variantă este alegerea babei în funcţie de ziua de naştere. De exemplu, o persoană născută între 1 şi 9 (valabil pentru orice lună), va avea baba conform cu ziua respectivă. În caz că data naşterii este formată din două cifre, alegerea babei se face astfel: dacă cineva este născut pe 28 mai, baba se calculează astfel: 2+8=10, 1+0= 1, astfel cã baba va fi pe 1 martie.
”Sunt reminiscenţe din vechile credinţe populare, care se înscriau în orizontul magic. Înainte de religie, în momentul în care omul s-a desprins de animalitate a avut un sistem de interpretare a lumii, sistemul magic care presupunea că omul, prin anumite acţiuni, îndeplinind anumite reguli, poate să influenţeze mersul vieţii sale, destinul său propriu zis. Spre deosebire de religie, care îi fixează din alte considerente, comandamente morale, teologice, destinul uman, magia a fost considerată, de fapt, un fel de ştiinţă inversă, mergând de la convingerile umane”, a declarat, etnologul vasluian Dan Ravaru.
Tradiții și superstiții
Tradiţiile legate de babe sunt diferite, în funcţie de zonă. De exemplu, în Muntenia sunt 12 babe, nu 9 ca în restul ţării, iar în Maramureş se obişnuieşte ca în primele zile din martie să se bată uşile, pentru ca iarna să plece din casă şi să facă loc unui anotimp cu temperaturi mai blânde, în timp ce în zona Ardealului babele se numesc Vântoase, din cauza vremii capricioase.
În străvechiul calendar român, anul începea odată cu prima zi a lunii martie, astfel că babele reprezintă un nou început, dar şi lupta dintre iarnă şi primăvară, fapt ce duce la o instabilitate crescută a vremii.