Aroma toamnei în bucătărie. Trei rețete delicioase cu dovleac

Îl găsești peste tot în această perioadă și are gust de.. toamnă! Despre dovleac vorbim, care ar trebui să fie vedetă în bucătărie în această perioadă.
Și cum poate fi mai bun decât într-un desert. Dulce, parfumat și aromat, dovleacul poate transforma orice plăcintă sau foietaj într-un desert surprinzător. Iată trei rețete care te vor cuceri.
Ștrudel cu doveac

Ștrudel cu dovleac
Ștrudelul cu dovleac se face din următoarele ingrediente:
- 450 g făină albă
- 1 ou
- sare
- 10 ml oțet
- 2.5 kg dovleac
- 250 g zahăr tos
- 80 g griș
- scorțișoară
- zahăr pudră
Din făinp, ulei, sare, oțet și ouă se prepară o cocă. După aproximativ 30 de minute, coca se întinde și se stropește cu ulei.
Dovleacul curățat și tăiat se amestecă cu scorțișoarp, griș, zahăr tos și se întinde pe foaia de cocă și se rulează, apoi se așază pe tăvi. Ștrudelele se und cu ulei deasupra și se pun la cuptor. După ce s-au copt, se presară cu zahăr pudră și se taie bucăți.
O altă variantă pentru ștrudelul cu dovleac este să folosiți foietaj. Umplutura rămâne aceeași, iar rezultatul la fel de gustos.
Citește și: Secretul unui cozonac pufos. Se desface fâșii! Asta trebuie să pui în aluat
Plăcintă cu dovleac

Placinte cu dovleac (Sursă foto: lalena.ro)
Pentru plăcinta cu dovleac aveți nevoie de următoarele ingrediente:
- 500 g făină albă
- 2,5 kg de dovleac
- 225 g zahăr tos
- 50 g zahăr pudră
- 150 g untură
- 50 g unt
- 100 ml ulei
- 2 oup
- scorțișoară
- vanilie
- sare
Din făină, apă și un ou se face o cocă. Dovleacul se curăță și se dă prin răzătoare, apoi se pune într-o tavă la copt. După coacere, se amestecă cu zahărul tos, vanilia și scorțișoara și se lasă să se răcească.
Coca se împarte în opt părți egale. Din fiecare se întinde câte o foaie. Foile se ung cu unt și utură, apoi se presară dovleacul copt, condimentat, și se împăturesc în patru.
Bucățile de plăcintă, unse cu gălbenuș de ou deasupra, se pun în tăvi. Se țin la cuptor pentru jumătate de pră. După ce s-au copt, se presară cu zahăr pudră.
Dovleac copt cu scorțișoară

Dovleac la cuptor cu scorțișoară
Dovleacul copt este probabil cea mai simplă rețetă. Te bucuri de aroma specială a dovleacului fără prea mult efort. Este un desert simplu, dar care umple casa de aromă. Vestea bună e că și timpul de preparare este foarte scurt, așa că dacă ești pe fugă sau ai musafiri pe neașteptate, asta te va scoate din încurcătură.
Tot ce trebuie să faci este să tai dovleacul cubulețe sau ca feliile de pepene. Se pune în tavă și se presară cu zahăr brun, miere, scorțișoară sau ce mai presari. Se lasă la cuptor pentru 20-30 de minute sau până când se înmoaie.
Poți pregăti dovleacul și pe post de gustare. Înainte să-l bagi la cuptor unge dovleacul cu puțin ulei și presară deasupra sare grunjoasă.