Amendă uriașă dacă împrumuți mașina personală. Puțini șoferi știu asta!
Amendă uriașă dacă împrumuți mașina personală! S-au schimbat regulile pentru proprietarii de mașini din țara noastră, fie ei persoane fizice sau juridice. Iată noile prevederi de care puțini șoferi știu.
Parlamentul tocmai a adoptat, decisiv, un proiect de lege care vizează în mod direct proprietarii de mașini din România.
Mulți șoferi români își împrumută mașina prietenilor sau rudelor, cu diferite ocazii, însă probabil puțini știu că aceștia riscă amenzi usturătoare pentru acest gest pe care mulți îl consideră banal.
Amendă uriașă dacă împrumuți mașina personală
Proiectul de lege ce merge acum la promulgare și care vizează, de fapt, modificarea Codului rutier (OUG 195/2002), va obliga proprietarii de mașini să dea detalii privind șoferul, în cazul în care le împrumută, și polițiștilor locali, nu doar celor de la rutieră, așa cum e acum.
Mai precis, conform noilor prevederi legale, atât persoanele fizice, cât și firmele, trebuie să știe că, dacă împrumută mașina cuiva, proprietarul va avea obligația legală ui să transmită informații despre identitatea șoferului către Poliția Locală.
Cei care nu respectă noile prevederi riscă o amendă usturătoare, de 2.900 de lei. Dacă mașina e înregistrată pe firmă, atunci ai putea băga mâna și mai adânc în buzunar, căci poți fi sancționat cu peste 14.000 de lei.
„La solicitarea poliţiei rutiere sau a poliţiei locale, proprietarul sau deţinătorul mandatat al unui vehicul este obligat să comunice acesteia, în termenul indicat în cuprinsul solicitării, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice” – acesta este pasajul care schimbă actuala legislație și care se va regăsi în Codul rutier, de acum încolo, potrivit avocatnet.ro.
Citește și: Ce mașini poți conduce la 16 ani? Le vezi tot mai des pe străzile din România!
Poliţia locală va putea solicita aceste date de identificare numai în legătură cu exercitarea competenţelor în domeniul circulaţiei pe drumurile publice, de principiu, atunci când vine vorba despre oprirea sau parcarea neregulamentară a mașinilor.