Alimentul iubit de români, dar care se transformă în otravă curată. Conține 17 pliculețe de zahăr
Nu este niciun secret din faptul că românilor le place să mănânce destul de mult, iar de sărbători, familia se reunește în fața unei mese extem de îmbelșugate, care abundă în delicatese.
Însă, din nefericire, preparatele adorate de români sunt extrem de grase sau de sărate, si nu este vorba numai de cele tradiționale.
Recent, președintele InfoCons, Sorin Mierlea, a atras atenția că un banal sandviș poate conține, pe lângă foarte mulți aditivi, aproximativ 17 pliculețe de zahăr.
”Vrem să-i facem un sandviș copilului, și luăm un salam cu 10-11 aditivi, ketchup cu 10-11 aditivi, un muștar cu 7-8 aditivi, o pâine cu 10 aditivi, păi doar în acel sandviș am ajuns la 50 de substanțe chimice din care mai mult de 70% se regăsesc în toate produsele folosite. Ceea ce înseamnă că luăm acea cantitate de 2, 3, 5 ori. Mai luăm după aceea și ceva dulce, mai bem și o băutură carbogazoasă, și ajungem la un mic dejun cocktail de 100 de aditivi la o singură masă.
Iar dacă ne uităm pe etichetă scrie cantitatea zilnică estimată, sau doza zilnică recomandată. Asta este valabil pentru un adult de 30 de ani, nu despre un puști de șapte ani”, spune șeful ANPC.
Sarea și zahărul, în cantități uriașe
Sorin Mierlea trage un semnal de alarmă, spunând că numeroase produse folosite la prepararea unui sandviș sunt pline de zahăr și sare.
”În al doilea rând, ne uităm că în pâine este zahăr, în ketchup este zahăr, în muștar este zahăr, în salam este zahăr, și ne dăm seama că într-un sandviș este mai mult zahăr decât într-un pahar de băutură carbogazoasă sau într-o prăjitură, pentru că în prăjitură este posibil ca nici să nu pună zahăr, să pună un substitut de zahăr ca să fie dulce, pentru că poate este mai ieftin.
Și ne trezim că la o singură masă, într-un singur sandviș, găsim până la 17 pliculețe de zahăr. Păi dacă te pun să mănânci 17 pliculețe de zahăr acum, nu poți. Și ne trezim că avem copii, la vârste foarte fragede, insulino-dependenți”, a mai explicat Sorin Mierlea la Antena 3 CNN.