Zi liberă pentru români! Când nu se vor duce bugetarii la muncă
Zi liberă pentru români! Când nu se vor duce bugetarii la muncă? Deși abia au trecut sărbătorile de iarnă, angajații se vor bucura de o nouă zi liberă.
Mai exact, ziua de 24 ianuarie – atunci când este sărbătorită Unirea Principatelor Române – este zi liberă legală de la stat.
La 24 ianuarie este sărbătorită, în fiecare an, Ziua Unirii Principatelor Române. La 24 ianuarie/5 februarie 1859, Alexandru Ioan Cuza era ales domn şi al Ţării Româneşti, după ce la 5/17 ianuarie 1859 fusese ales domn al Moldovei, realizându-se astfel unirea celor două Principate Române sub conducerea unui singur domnitor. Acest eveniment major în istoria ţării noastre a reprezentat primul pas făcut pentru realizarea unui stat naţional unitar român.
Senatul României a adoptat, la 2 iunie 2014, proiectul de lege pentru declararea zilei de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române, zi de sărbătoare naţională. La 3 decembrie, Camera Deputaţilor adopta Legea nr. 171/2014 pentru declararea zilei de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române, potrivit căreia autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot organiza şi sprijini logistic şi material manifestări cultural-artistice dedicate acestei zile.
Ce zile libere mai au românii în 2024
Iată care sunt zilele libere pe care le mai au românii în acest an:
1 mai — Ziua Muncii
3 – 6 mai — Paște ortodox 2024
1 iunie — Ziua Copilului
23 iunie (duminică) – Rusalii, 24 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii
15 august — Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie — Sfântul Andrei
1 decembrie — Ziua Națională a României
25 decembrie, 26 decembrie — Crăciunul
Mai mult decât atât, bugetarii vor avea trei zile libere în plus în 2024 deoarece Guvernul a decis ca aceștia să mai aiba 3 zile libere pentru a beneficia de minivacanțe. Astfel, la zilele libere menționate mai sus, se adaugă, pentru bugetari, și 2 mai (joi), 16 august (vineri) şi 27 decembrie (vineri). Aceste zile vor fi recuperate prin prelungirea programului de lucru.
Potrivit prevederilor legale în vigoare, pentru angajații care sunt nevoiți să lucreze inclusiv în zilele considerate libere, angajatorii vor trebui să asigure timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Salariații beneficiază de un spor de minimum 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru, dacă angajatorul nu acordă zile libere.