Vlad Voiculescu a fost demis de premier. Cine îi va lua locul
Vlad Voiculescu a fost demis. Ministrul sănătății Vlad Voiculescu a fost demis de premierul Florin Cîțu, în urma discuțiilor avute cu Dan Barna, liderul USR PLUS, miercuri dimineață. De altfel, acesta va ocupa funcția de ministru interimar al sănătății.
Vlad Voiculescu a fost demis
„Astăzi, 14 aprilie, i-am înaintat domnului Președinte Klaus Iohannis documentele de revocare din funcția de ministru al Sănătății a domnului Vlad Voiculescu. Interimatul funcției va fi asigurat de către domnul Dan Barna, până la numirea unui nou ministru la conducerea ministerului Sănătății. Totodată, am decis demiterea din funcția de secretar de stat la ministerul Sănătății a doamnei Andreea Moldovan, iar decizia va fi publicată în Monitorul Oficial în cursul zilei de astăzi”, a anunțat Cîțu, în urmă cu câteva momente.
Andreea Moldovan, secretar de stat în minister, își pierde și ea funcția, potrivit acelorași surse.
Demiterea lui Vlad Voiculescu are loc după săptămâni de tensiune în coaliție, însă decizia premierului a venit la o zi după ordinul semnat de secretarul de stat Andreea Moldovan, care prevede noile criterii pentru carantinarea unei localități. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial fără informarea premierului Florin Cîțu.
Andreea Moldovan declara ieri pentru Digi24 că nu a discutat personal cu premierul, dar că documentul a fost discutat și votat în Comitetul Tehnico-Științific, care e un comitet interministerial și în care se decid și hotărârile CNSU.
Ministerul Sănătăţii a elaborat cu o zi înainte un ordin prin care introduce noi criterii pentru carantinarea localităţilor, respectiv nivelul de testare pentru COVID, rata de incidenţă şi de gradul de ocupare a paturilor din spitale şi secţiile ATI.
Cine este Vlad Voiculescu
Vlad Vasile-Voiculescu s-a născut la 6 septembrie 1983. A absolvit University of Economics and Business Administration (WU) din Viena, Austria, cu specializări în: Management Strategic şi Sisteme de Control al Managementului şi Management Financiar, conform CV-ului postat pe site-ul www.ms.ro.
De asemenea, a urmat un Master Class Eastern Europe (High-Potentials 1year Program of Vienna University of Economics and BA) la Rolfes Schierenbeck Bank Management Control Academy (program de un an cu specializări în Bank Risk and Performance Management, ALM; Risk controlling; Strategic Controlling, etc.) şi Young Leaders Programme (Program de Leadership de un an pentru tinerii cu potenţial din regiunea Mării Negre) la Aspen Institute Romania.
În perioada decembrie 2005 – februarie 2007, a lucrat la Dexia Kommunalkredit Bank AG, Viena, Austria, unde s-a ocupat de Management Strategic (cu scop ţintit regional: România, Bulgaria, Ungaria), prin înfiinţarea şi dezvoltarea afacerilor a două filiale din ţări diferite, precum şi un proces de due diligence; monitorizarea afacerilor şi bugetului; proiectarea şi coordonarea implementării Sistemului de Management al Informaţiei în toate filialele grupului.
În 2008 a devenit membru al Societăţii Europene de Oncologie Medicală (European Society of Medical Oncology – ESMO) şi al Societăţii Europene de Radioterapie şi Oncologie (European Society of Radiotherapy and Oncology – ESTRO), în calitate de susţinător al drepturilor pacienţilor, membru al Grupurilor de Lucru de Susţinere a Drepturilor Pacienţilor pentru cele două societăţi profesionale oncologice din Europa.
De asemenea, a acumulat experienţă în domeniul finanţe-bănci. Din martie 2007 până în septembrie 2010, a lucrat la Volksbank International AG, Viena, Austria, ocupându-se de Holdings Management/Management Strategic – membru cu rol de consilier al Consiliului de Supraveghere, Comitetelor de Audit, Comitetelor de Strategii şi Buget din mai multe filiale.
În perioada octombrie 2010 – decembrie 2015, a fost vicepreşedinte al Diviziei de Finanţări de Infrastructură la Erste Group Bank AG, Viena, Austria, fiind responsabil pentru identificarea, structurarea, implementarea şi monitorizarea proiectelor de finanţări de infrastructură în Europa Centrală şi de Est, în special în sectoarele de sănătate şi eficienţă energetică. Totodată, a acordat consultanţă către consorţii private, precum şi autorităţi publice centrale şi locale sau Comisia Europeană cu privire la structurarea şi finanţarea proiectelor şi/sau Masterplan-urilor de infrastructură, precizează site-ul ms.ro.
Din iunie 2013 a devenit vicepreşedinte şi trezorier la European Cancer Patient Coalition (ECPC), Bruxelles, Belgia, cea mai importantă coaliţie a asociaţiilor de pacienţi cu cancer din Europa, reprezentând peste 350 de organizaţii de pe întregul continent. S-a ocupat de stabilirea strategiei organizaţiei şi coordonarea implementării acesteia.
În 2014, a fondat MagiCAMP, prima tabără rezidenţială specială de vară pentru copiii cu cancer din România, care a primit prima generaţie de copii în 2014. Tot în 2014 a fondat „Reţeaua Citostaticelor”, o reţea informală având ca scop punerea la dispoziţia pacienţilor cu cancer a medicamentelor esenţiale în spitale, printr-o campanie media la scară largă, fiind printre finaliştii „Premiului pentru Sănătate în Jurnalism” al Comisiei Europene.
Din ianuarie până în mai 2016, a fost director de cabinet al ministrului Finanţelor Publice (în guvernul Dacian Cioloş – 17 noiembrie 2015 – 4 ianuarie 2017). În data de 20 mai 2016 a devenit ministru al Sănătăţii în acelaşi guvern, funcţie deţinută până la 4 ianuarie 2017.
A fost membru fondator al Mişcării România Împreună. Din decembrie 2018, este membru al Partidului Libertate, Unitate şi Solidaritate (PLUS).
Este copreşedinte al USR PLUS Bucureşti (alături de Claudiu Năsui), conform site-ului https://www.usr.ro/. A fost ales membru în Consiliul General al Municipiului Bucureşti în urma alegerilor locale din 2020.
În calitate de susţinător al drepturilor pacienţilor, a mai devenit membru în consiliile de administraţie ale: Asociaţiei Române Împotriva Leucemiei (ARIL), Asociaţiei Române a Băncilor Acreditate de Celule Stem (ARDCEL). De asemenea, este membru fondator al Bucharest Global Shapers Hub – o iniţiativă a Forumului Economic Mondial (World Economic Forum).