Vinete ca la Cernavodă. O rețetă din bucătăria românească a anilor ’60
Dacă ești un fan al vinetelor, avem pentru tine o rețetă delicioasă, din bucătăria românească a anilor ’60. Dacă nu ești, ar trebui să devii, deoarece acestea au numeroase beneficii. Au puține calorii, sunt pline de antioxidanți și îmbunătățesc circulația.
Datorită conținutului bogat de apă, vinetele sunt ideale în curele de slăbire. În plus, conţin fier, calciu şi alte minerale, nutrienţi esenţiali sănătăţii corpului nostru.
Pe lângă celebra salată de vinete, îți propunem o rețetă deosebită, așa cum se făcea în trecut.
Pregătește-te pentru iarnă! Vezi AICI cum faci zacusca de vinete.
Vinete ca la Cernavodă
Nu știm dacă așa se prepară vinetele la Cernavodă, însă rețeta este din anii ’60. Rezultatul este delicios și poate fi un antreu deosebit. Iată de ce ingrediente avem nevoie pentru zece porții:
- 1 kg vinete
- 60 g usturoi
- piper boabe și piper măcinat
- enihabar măcinat
- 100 g ardei gras
- 300 g roșii bine coapte
- oțet
- 150 g făină
- 40 g mărar
- 60 g pătrunjel
- sare si foi de dafin
Vinete prăjte, rumenite apoi la cuptor
Vinetele se spală, se îndepărtează codițele și se taie în felii, pe lung. Se presară cu sare și se lasă aproximativ 30 de minute, după care se opăresc cu apă clocotită, după care se lasă la scurs. Fiecare felie se stoarce ușor, se dă prin făină și se rumenește în ulei bine încins. Bucățile de vinete rumenite se pun într-o tavă, în straturi.
Încearcă și aceată rețetă de dulceață de cireșe, fără conservanți
În uleiul rămas se călesc ardeii tăiați mărunt, roșiile tăiate mărunt, usturoiul pisat și mirodeniile. La acestea de adaugă oțet și se potrivește de sare. Sosul astfel obținut se adaugă peste vinete, împreună cu mărarul și pătrunjelul tăiat mărunt. Se ține la cuptor pentru 15 minute. Se servește cu pătrunjel tocat deasupra.
Sursă: “Bucate alese de prin țară culese” – 1984