Vine frigul! Când trebuie să treci la cauciucurile de iarnă pentru a nu primi amendă
Vine frigul! Când trebuie să treci la cauciucurile de iarnă pentru a nu primi amendă? Conducerea mașinii pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, polei sau gheață fără ca autoturismul să fie dotat cu anvelope de iarnă constituie contravenție. Astfel, șoferii riscă să rămână fără certificat de înmatriculare.
Din punct de vedere legal, este obligatoriu să ai anvelope de iarnă (sau all-seasons) atunci când suprafața drumului este acoperită cu polei, gheață sau zăpadă. Practic, însă, anvelopele de iarnă ar trebui să fie pe mașină oricând temperaturile scad sub 7 grade Celsius. Sub această valoare, anvelopele de vară nu mai asigură un nivel de siguranță adecvat în cazul unei frânări de urgență.
Este important de menționat că data specifică de trecere la cauciucurile de iarnă poate varia în funcție de condițiile meteorologice. Dacă zăpada sau gheața apar mai devreme în sezonul rece, este recomandat să treceți la cauciucurile de iarnă înainte de data oficială stabilită.
De asemenea, în unele zone montane, utilizarea lanțurilor pentru zăpadă poate fi necesară în locul sau în plus față de cauciucurile de iarnă.
Chiar dacă legea nu prevede o amendă pentru cei care circulă pe drumurile publice cu anvelope de iarnă pe timpul verii, acest lucru este extrem de periculos. Deoarece pneurile nu se comportă așa cum ar trebui dacă nu sunt adecvate sezonului respectiv.
Mai mult decât atât, folosirea anvelopelor de iarnă sau de vară în alt sezon, pune în pericol viață șoferilor și a celorlalți participanți la trafic, existând riscuri uriașe.
Când trebuie să treci la cauciucurile de iarnă pentru a nu primi amendă. De ce să nu folosești cauciucuri la mâna a doua
Deși cauciucurile la mâna a doua par o variantă mult mai accesibilă din punct de vedere financiar, acestea nu sunt deloc recomandate de către specialiști.
”Cauciucurile la mâna a doua nu sunt o variantă sub nicio formă. Pentru că, potrivit legii, pot să merg cu cauciucul până când adâncimea canalului este de 1,6 mm. Sub această valoare, nu mai este legal. Cauciucul nou are 8 mm adâncimea. Cauciucul are cea mai bună aderență când este abia fabricat. Cu fiecare minut care trece, el devine mai puțin aderent.
Când trece de 4-5 ani vechime, nu îl mai folosim. Pe măsură ce cauciucul se uzează de la 8 mm până la 4 mm (cel de iarnă) și 3 mm (cel de vară), chiar dacă legea permite 1,6 mm, se presupune că suntem la o aderență scăzută. Cauciucul îmbătrânește cu timpul și se uzează”, a declarat Titi Aur, potrivit dcnews.ro.