Victoria filorusului Călin Georgescu a prăbuşit Bursa. Costurile de împrumut ale României vor creşte
Victoria filorusului Călin Georgescu a prăbuşit Bursa. Costurile de împrumut ale României vor creşte. După ce candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi și a câștigat primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, Bursa s-a înroșit.
Victoria filorusului Călin Georgescu a prăbuşit Bursa. Costurile de împrumut ale României vor creşte. După ce candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi și a câștigat primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, Bursa s-a înroșit, toți indicatorii bursieri fiind la avarie.
Georgescu are peste 2 milioane de voturi și un avans detașat, de 300.000 de voturi, în fața următorului candidat. Ce se petrece acum arată ce înseamnă un eventual preşedinte prorus, putinist, antieuropean. Deocamdată, sunt nişte reacţii emoţionale, în pieţe.
Victoria filorusului Călin Georgescu a prăbuşit Bursa. Costurile de împrumut ale României vor creşte
Bursa a reacționat imediat, toți indicatorii ei fiind pe roșu. Singura companie majoră de la BVB care rămâne în teritoriu neutru pare a fi Transgaz, restul fiind în pierdere de viteză, iar Premier Energy are un plus de 0,20, conform Economica.net.
Ca să înţelegem ce înseamnă aceasta, trebuie să ne uităm pe indicii bursieri, care se prăbuşesc în continuare. Indicele pieţei locale de capital, BET, spre exemplu, în ultima jumătate de oră, a continuat să cadă, de la 1,45%, la 1,68%, la ora 11.30.
Asta înseamnă că de exemplu o companie listată pe BET pierdea la ora 11.30 1,68% din valoarea acţiunii sale. Adică, dacă o acţiune a acelei companii costa 100 de lei, 1,68% înseamnă o pierdere de 1,68 lei pe fiecare acţiune.
Dar căderea continuă, numai de când scriem acest articol indicele BET căzând la 1,72%. Nu este însă singurul efect negativ al apariţiei lui Călin Georgescu în prim-plan.
România se împrumută pe pieţele internaţionale, pentru a putea să-şi rostogolească serviciul datoriei şi pentru a obţine noi bani, pe care ar trebui să-i folosească pentru dezvoltare, prin investiţii.
Să luăm de exemplu Bursa de la Luxemburg. Aici, pe Programul Medium Term Note, România are împrumutată astronomica sumă totală de 75 de miliarde de euro, având maturitate pe 9 august anul viitor.
Sunt cinci categorii de obligaţiuni emise de Româmnia, la Bursa din Luxemburg. Două dintre acestea sunt pe roşu, ambele pe Regula S. Una este de 674.802.000 €, iar alta de 1.482.704.000 $.
La prima, valoarea acţiunii a căzut la 97%, iar la a doua a plonjat dramatic la 92%. Asta înseamnă că, atunci când investitorii cumpără, preţul obligaţiunii aduce o pierdere României, pentru că se micşorează, în dauna cuponului.
La Regula S în euro, cuponul este acum de 6%, iar la cea în dolari de 5,75%. Pierderile sunt enorme, ele nu pot fi calculate decât de Ministerul Finanţelor.