Vârstă de pensionare femei 2023. La câți ani pot ieși la pensie

Începând de luna aceasta, vârsta de pensionare pentru femei se va modifica, astfel că va crește față de anul trecut, așa cum prevede legea.
Legea nr. 263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice, prevede creșterea vârstei de pensionare pentru femei la 62 de ani, față de 61 de ani și 11 luni în 2022.
Totodată, stagiul complet de cotizare în cazul femeilor va crește la 32 de ani, față de 31 de ani și 11 luni cât era până acum, potrivit bugetul.ro.
Oficial, vârsta de pensionare în România este de 63 de ani pentru femei şi de 65 de ani pentru bărbaţi, iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani şi stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.
Vârsta de pensionare variază în funcție de situație
Pensionarea poate avea loc și înainte de îndeplinirea stagiului complet de cotizare, însă trebuie respectate anumite condiții.
„Se vor putea pensiona în 2023 cei care împlinesc 65 de ani în acest an și care au îndeplinit condițiile minime de cotizare: cel puțin 15 ani munciți legal (…) Asemenea bărbaților, și femeile pot beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare … dacă au lucrat în condiții grele, proporțional cu perioada de timp lucrată astfel”, potrivit avocatnet.ro.
„În sistemul public de pensii, plata pensiei se face lunar. Pensia se plătește personal titularului, tutorelui sau curatorului acestuia, persoanei căreia i s-a încredințat ori i s-a dat în plasament copilul urmaș sau, după caz, mandatarului desemnat prin procură specială”, mai prevede legea.
Cât costă un an de vechime în 2023? Plătești mai mult decât anul trecut
De la 1 ianuarie 2023, pentru cumpărarea vechimii în muncă, persoanele eligibile trebuie să scoată din buzunar suma de 750 lei, în loc de 638 de lei, cât era până acum. Majorarea se explică prin creșterea salariuliului minim brut pe țară la 3.000 de lei.
În concluzie, pentru un an de vechime în muncă, cei interesați vor fi nevoiți să plătească 9000 de lei.
Astfel, cetăţenii români din ţară sau din străinătate care nu au calitatea de pensionari şi care nu au fost asiguraţi sau nu au avut obligatia asigurarii in sistemul public de pensii in anumite perioade, vor putea încheia, până la 31 august 2023, un contract de asigurare prin care îşi pot plăti retroactiv contribuţia de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului. Citește mai mult…
Sursa foto: Pixabay