Vaccinurile sunt mai puțin eficiente în cazul Omicron, avertizează șeful Moderna

Vaccinurile sunt mai puțin eficiente în cazul Omicron, avertizează șeful producătorului de vaccinuri Moderna. Ce se știe până acum despre tulpina africană.
Varianta Omicron, despre care OMS spune că are un risc „foarte mare” de creștere a numărului de infectări, a declanșat o alarmă globală, iar închiderea granițelor pune în pericol redresarea economică după doi ani de pandemie.
Şapte ţări din sudul Africii au fost introduse pe lista roşie
Varianta Omicron stârnește îngrijorare și în România, astfel că autoritățile au decis introducerea a șapte ţări din sudul Africii pe lista roșie.
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat sâmbătă hotărârea numărul 107, prin care se actualizează lista ţărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat. Toți cetățenii români sau străini care sosesc din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud şi Zimbabwe trebuie să stea în carantină.
Carantina se face la domiciliu sau în locul declarat, dacă există posibilitatea delimitării față de ceilalți membrii ai familiei, dar și în spații special destinate, puse la dispoziție de autoritățile administrației publice locale, conform prevederilor legale în vigoare.
Totodată, CNSU a decis interzicerea accesului pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini și apatrizi, care sosesc din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe, potrivit Agerpres.
Tulpina africană stârnește îngrijorare
Organizația Mondială a Sănătății a clasificat vineri varianta B.1.1.529 a coronavirusului, detectată prima dată în Africa de Sud, drept variantă de îngrijorare, spunând că s-ar putea răspândi mai repede decât alte variante.
Noua variantă, denumită Omicron, este a cincea variantă de îngrijorare de până acum. În Belgia a fost confirmat primul caz de infectare cu varianta B.1.1.529 din Europa, iar specialiștii susțin că este doar o chestiune de timp până când noua tulpină va ajunge și în țara noastră.
Tot mai multe state din întreaga lume decid suspendarea zborurilor dinspre zona Africii de Sud. Varianta care a fost idendificată marți a atras atenția inițial pentru că prezintă ”un număr extrem de mare de mutații”.
Citește și: Sindromul post COVID. Cu ce sechele rămân persoanele infectate: “Simt că am îmbătrânit cu 10 ani”
Vaccinurile sunt mai puțin eficiente în cazul Omicron
Așa cum se credea, vaccinurile existente în prezent sunt mai puțin eficiente în cazul Omircon, a avertizat șeful Moderna.
„Nu există o lume, cred, în care (eficiența) să fie la același nivel…pe care l-am avut cu Delta”, a declarat Stéphane Bancel, directorul general al Moderna, într-un interviu pentru Financial Times.
„Cred că va fi o scădere materială. Nu știu cu cât pentru că trebuie să așteptăm datele. Însă toți oamenii de știință cu care am vorbit…spun «asta nu va fi bine»”, a spus mai spus Bancel, potrivit Digi24.