Vaccinul Pfizer nu oferă protecție în cazul tulpinei sud-africane | STUDIU
Vaccinul Pfizer nu oferă protecție în cazul tulpinei sud-africane. Un studiu israelian a arătat că această formă de COVID ar putea anula protecția serului, până la un punct.
Studiul a comparat rezultatele a 400 de persoane testate pozitiv cu COVID – 19, care au primit una sau cele două doze ale serului de la Pfizer, cu același număr de pacienți trecuți prin boală, care nu au fost vaccinați.
Vaccinul Pfizer nu oferă protecție în cazul tulpinei sud-africane
Studiul a arătat că în cazul pacienţilor care au primit două doze de vaccin rata infecţiei era de opt ori mai mare decât a celor neimunizaţi – 5.4% faţă de 0.7%.
“Am descoperit o rată disproporţionat mai mare a variantei sud-africane în rândul persoanelor vaccinate cu a doua doză, comparativ cu grupul de nevaccinaţi. Asta înseamnă că varianta sud-africană este capabilă, până la un punct, să anuleze protecţia vaccinului”, a spus Adi Stern de la Universitatea din Tel Aviv, potrivit News.ro.
Oamenii de știință au stabilit că acest acest vaccin este mai puţin eficient împotriva variantei sud-africane, comparativ cu prima formă a virusului şi cu cea identificată în Marea Britanie.
Varianta sud-africană, B.1.351, a fost descoperită la 1% din toţi cei bolnavi studiaţi, potrivit Universităţii Tel Aviv. Cercetătorii au subliniat faptul că studiul a fost realizat pe un număr redus de persoane, deoarece în această țară nu există mulțe cazuri de infectare cu tulpina sud-africană.
Citește și: Alimentele interzise în magazine de la 1 aprilie. Ce nu vei mai putea cumpăra de acum
Adevărul despre serul dezvoltat de Pfizer
Și alte sudii efectuate anterior au arătat că serul dezvoltat de Pfizer este mai puțin eficientă în cazul acestei tulpini în comparație cu alte variante ale coronavirusului, dar oferă totuși o protecție importantă.
“Chiar dacă varianta sud-africană poate anula efectul vaccinului, nu s-a răspândit atât de mult în rândul populaţiei”, a precizat Stern, adăugând că varianta britanică poate “bloca” răspândirea tulpinii sud-africane.
Pfizer şi BioNTech susțin că vaccinul vaccinul lor are o eficacitate de 91%. Compania nu a oferit în urma acestui studiu.
Tulpina britanică a Covid-19 a ajuns în 70 de țări, iar cea sud-africană în 31. Ambele variante sunt extrem de contagioase, iar vaccinurile ar trebui adaptate rapid pentru a oferi protecție și împotriva acestor două forme, a declarat un reprezentant OMS.
Citește și: Când se vor putea face nunți în 2021. Ce spune Orban despre petrecerile în pandemie
Tulpina sud-africană în România
Tulpina sud-africană a ajuns și în România. Trei cazuri au fost identificate până acum, însă specialștii spun că ar putea fi mai multe. Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declaratc că noua tulpină este mult mai agresivă.
„Avem de-a face practic cu aproape un nou virus, mult mai agresiv. Şi astăzi, la Matei Balş a fost indentificat un virus cu tulpina sud-africană, nu este primul în ţară, dar cu atât mai mult regulile trebuie respectate”, a spus Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii. „
“Avem un ordin de Ministru al Sănătăţii care prevede cum se va face secvenţierea, cum se va face screening-ul aşa încât să descoperim în mai multe locuri din ţară şi cât mai rapid care variante sunt în România”, a completat acesta.