Vacanță în România. 5 locuri fabuloase pe care să le vezi în Delta Dunării
Vacanță în România. Să îți petreci concediul în România poate fi cea mai bună decizie pe care ai luat-o în ultimele săptămâni, mai ales dacă alegi să vizitezi Delta Dunării.
Un loc plin de povești, un loc unic, de o frumusețe aparte, care te lasă fără aer, Delta Dunării este este a doua ca mărime și cea mai bine conservată dintre deltele europene.
Delta Dunării a intrat în patrimoniul mondial al UNESCO în 1991, fiind clasificată ca rezervație a biosferei la nivel național în România și ca parc național în taxonomia internațională a IUCN. Dacă nu știai, datorită celor 67 milioane de tone de aluviuni aduse de Dunăre, Delta Dunării crește anual cu aproximativ 40 m².
5 locuri fabuloase pe care să le vezi în Delta Dunării
Delta Dunării e plină, la tot pasul, de locuri de o frumusețe copleșitoare, de povești vechi și pline de mister, astfel că, dacă te-ai hotărât să o vizitezi, trebuie să știi ce trebuie să vezi măcar o dată.
Capul Doloșman – se află în județul Tulcea, în sud-vestul Deltei Dunării. Capul Doloșman reprezintă singura faleză stâncoasă de pe litoralul românesc, cuprinzând și ruinele Cetății Argamum Orgame. Faleza se întinde pe aproximativ trei kilometri, iar peretele din piatră a cetății este înalt de 29 de metri, pe alocuri ajungând și la 56 de metri.
Capul Dolosman oferă o perspectivă de aproape 300 de grade. Într-o parte se pot observa Lacul Razim și Marea Neagră, iar în cealaltă parte, aproape în totalitate, dealurile Dobrogei.
Padurea Letea – cea mai veche rezervație naturală din țara noastră. Aflătă în partea de nord a Deltei Dunării, lângă satul Letea, în pădurea Letea viețuiesc cai sălbatici. Pădurea are o suprafață de circa 3.000 de hectare. Peisajele sunt absolut fabuloase, trunchiurile arborilor sunt noduroase și contorsionate, aplecate înspre apă, iar lianele sunt înfășurate în jurul copacilor.
Vacanță în România. Locuri fabuloase
Lacul Razim – un lac uriaș este cunoscut și sub denumirea de ”marea cu apă dulce” din sudul țării. Acesta este format din limanuri și lagune și se întinde pe o suprafață de circa 400 de kilometric pătrați. Este localizat pe coasta vestică și nordică a Mării Negre și pe cursul inferior al Dunării, de-o parte și de alta a Deltei Dunării.
Jurilovca – un loc aparte, ce te trimite într-o lume desprinsă, parcă, din alte vremeri. În Jurilovca se regăsește cea mai mare comunitate de pescari din Tulcea.
Tradițiile se păstrează cu sfințenie din generație în generație. Fiecare casă e colorată în albastru și alb, cu acoperișuri de stuf. De asemenea, bărbații în vârstă poartă barbă, deoarece se spune că trebuie să fie pregătiți pentru “drumul cel lung”. Femeile merg la biserică doar în costum tradițional.
Gura Portiței – un sătuc pescăresc, situat pe o fâșie îngustă de nisip între Marea Neagră și Lacul Golovița, din Delta Dunării, un loc de o frumusețe salbatică, aparte, unic în România. Satul arată ca unul lipovenesc, pictat în alb și albastru, cu multă verdeață și flori. Există o plajă amenajată unde se găsesc sezlonguri și umbreluțe din stuf.