Un român nu a mai plătit de 15 ani facturi. Trăieşte fericit, nu are restanţe şi îşi produce singur curentul şi căldura
Independența totală față de curentul electric și energia termică din rețelele naționale nu este deloc o utopie.
Exemplul ni-l oferă cele câteva pensiuni și cabane, puține ce-i drept, construite în zone sălbatice din Munții Buzăului.
O astfel de cabană autonomă se află pe malul lacului Siriu, iar de peste un deceniu, proprietarul nu plăteşte facturi la curent sau gaze.
Zona este neelectrificată, este lipsită total de utilități, în primul rând de curent electric.
A fost nevoit să investească mii de euro în aceste instalații, deoarece a construit cabana într-o zonă izolată, departe de rețeaua de curent.
În ultimii ani, și-a mărit sistemul de alimentare cu noi panouri solare și acumulatori performanți.
Încă un grup de panouri solare încălzește apa menajeră, iar câteva pompe de căldură extrag energie din aerul de afară și încălzesc caloriferele și conductele din pardoseală.
În timp, proprietarul a învățat cum să-și adapteze pensiunea astfel încât să consume cât mai eficient energia.
Încăperile trebuie să aibă ferestre cât mai largi, pentru a spori iluminarea naturală, aparatele din cameră să fie cât mai economice. Indicat, pentru evitarea risipei, este ca absolut toate becurile să fie tip led și să fie pornite prin senzori.
Doar internetul și televiziunea prin satelit mai sunt facturate pe adresa complexului de pe malul lacului Siriu.
Apa potabilă este captată dintr-un izvor și adusă prin cădere în bazinele complexului. Deşi sunt departe de civilizaţie, turiştii nu duc lipsă de nimic.
Proprietarul a cheltuit în 15 ani aproximativ 50.000 de euro în echipamentele care îi asigură energia electrică și termică.
El este convins însă că dacă ar fi fost racordat la reţele naţionale, ar fi fost costuri mult mai mari până acum.
”Aceste prețuri sunt pur și simplu imposibil de plătit de către milioane de oameni”
Numărul de zile pe care un salariat plătit cu salariul minim trebuie să le lucreze pentru a-şi plăti factura la energie a crescut dramatic în unele ţări
De exemplu, în 2022, un salariat activ din Estonia trebuie să muncească 26 de zile mai mult decât în 2021 pentru a-şi plăti factura energetică anuală. În cazul unui salariat activ din România, acesta trebuie să muncească 21 de zile mai mult decât în 2021 pentru a-şi plăti factura energetică anuală.
”Atunci când costurile cu facturile depăşesc salariul pe o lună, nicio modalitate de a face economii nu va avea efect. Aceste preţurile sunt în prezent pur şi simplu imposibil de plătit de către milioane de oameni”, susţine secretarul general adjunct al CES, Esther Lynch.
Sindicatele cer majorarea salariilor minime și plafonarea facturilor la energie
În consecinţă, sindicatele cer guvernelor europene, care se vor reuni la finele acestei săptămâni la Praga pentru a discuta subiecte legate de energie, ”să pună capăt creşterilor nesustenabile a preţurilor”.
Într-un plan în şase puncte trimis preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, lui Charles Michel şi altor lideri europeni, sindicatele cer majorarea salariilor în special a salariilor minime pe economie.
De asemenea, CES cere plafonarea facturilor la energie şi taxarea profiturilor excepţionale ale companiilor din energie.