Un medic a salvat viața unui copil prin telefon. “Respiră! Respiră! Și-a revenit!”
Un medic a salvat viața unui copil prin telefon! Câteva secunde pot face diferența între viață și moarte în cazul în care copilul se îneacă, așadar modul în care reacționează părinții în astfel de situații este vital.
Părinții unui copil de 3 ani au trecut prin clipe de coșmar când micuțul s-a înecat cu o bomboană. Au sunat la 112, însă până la venirea ambulanței s-ar fi putut întânpla o tragedie. Aici a intervenit Adrian, un paramedic care a reușit să le explice părinților ce au de făcut pentru a-l salva pe cel mic.
Un medic a salvat viața unui copil prin telefon
Eroii sunt printre noi. Unii poartă uniforme, alții nu, însă au puterea de a schimba destine și de a salva vieți. Un astfel de caz este și cel al lui Adrian, un paramedic care a reușit să salveze viața unui copilaș de 3 ani prin telefon.
Copilul s-a înecat cu o bomboană, iar mama a sunat disperată la 112. Un astfel de caz trebuie însă gestionat rapid, riscurile fiind extrem de mari. Ghidată prin telefon și urmând cu exactitate instrucțiunile paramedicului, copilul a fost salvat.
Citește și: Cererea unui elev către învățătoare a deveni virală pe rețelele de socializare. Ce a solicitat copilul
Momentul emoționant a fost făcut public de către Ministerul Afacerilor Interne pe pagina oficială de Facebook:
Discuția telefonică care a salvat viața unui copil
Redăm mai jos discuția telefonică dintre paramedic și mama copilului:
“- Alo! Pompierii suntem! Ce problemă aveți?
La capătul celălalt al firului un bărbat în toată firea, care abia putea să spună:
– S-a înecat un copil domnule! Nu mai respiră!
Adrian, colegul nostru, paramedic cu experiență, tocmai se întorsese de la o intervenție și intrase în dispecerat să-și facă raportările. Aude conversația dintre dispecer și bărbat, ia căștile de rezervă pe urechi și preia apelul:
– Cu ce s-a înecat copilul, domnule?
– Cu o bomboană, dar nu mai respiră!
– Trebuie să vă calmați și, împreună, să încercăm să-l salvăm! Mă auziți?
– Avem nevoie urgent de o ambulanță!
– Domnule, trebuie să mă ascultați cu atenție! Ascultați-mă cu atenție, vă rog!
– Da! Vă ascult!
– Ce vârstă are copilul?
– 3 ani, domnule!
– O să vă rog frumos să-l luați în brațe, și să-l puneți pe brațul stâng cu fața în jos, astfel încât palma mâinii stângi să-i sprijine bărbia copilului! Ați înțeles?
Ca un ecou, se auzeau cuvintele bărbatului care dădea indicațiile primite unei alte persoane: “Pune-l cu fața în jos! Nu așa! Pe brațul stâng! Așa e bine!”
Adrian se asigură că, până aici, lucrurile sunt în ordine:
– L-ați pus?
– Da, domnule!
– Acum, încercați să-i aplicați copilului 5 lovituri cu podul palmei, între omoplați, de jos în sus! Ați înțeles? Trebuie să-l loviți de jos în sus între umeri!
Și, iar cuvintele bărbatului ca un ecou: “Loviți-l între umeri de jos în sus! De 5 ori!”
– Nu-și revine domnule! Nu respiră! Nu mai ajunge ambulanța?
– Ambulanță este în drum spre dumneavoastră! Concentrați-vă, vă rog! Haideți să mai încercăm o dată! Loviți-l pe copil în aceeași poziție! Mă auziți?
– Da, vă aud!
– Loviți-l un pic mai tare când vă spun eu! Da?
– Da, domnule!
– Haideți! Acum!
Și în liniștea care se așternuse în dispeceratul nostru, parcă se auzea bătaia din spatele copilului…
– Respiră?
– Nu, domnule!
– Haideti! Încă o dată!
Liniște deplină…
– Încă o dată! Acum!
Și dintr-o dată se aude plânsul copilului și țipetele de bucurie ale celor care făcuseră echipă să îl salveze: “Respiră! Respiră! Și-a revenit!”
Toți cei din dispeceratul nostru respiră ușurați, după câteva minuțele în care parcă își ținuseră respirația și trăiseră împreună cu familia momentele de salvare ale copilului!
Copilul a fost salvat chiar de mama lui, la indicațiile colegului nostru și ale domnului care a apelat 112, a avut stăpânire de sine, nu s-a panicat și a contribuit enorm la salvarea copilului.
Acum, copilul este în afara oricărui pericol!
Într-o astfel de situație, primele minute sunt vitale! Tocmai de aceea este foarte important ca fiecare dintre noi să cunoaștem câteva reguli minimale de acordare a primului ajutor calificat!
Noi îi spunem micuțului: ,,Drum lin prin viață!” și felicitări atât pentru Adrian, colegul nostru, cât și pentru cei care au ascultat indicațiile lui și l-au salvat pe copil!”, este mesajul postat pe pagina de Facebook a MAI.