Un cutremur puternic s-a produs în România
INFP anunță că în noaptea de marți spre miercuri, 9 octombrie 2024, la ora 01:48 s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 4.0 grade în zona Buzăului chiar și la sute de kilometrii distanță de epicentru românii raportează că s-a auzit un hurit puternic și alții spun că s-a produs o miscare bruscă.
„În ziua de 09 Octombrie 2024, la ora 01:48:07 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur mediu cu magnitudinea ml 4.0, la adâncimea de 22.0 km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 25km N de Buzau, 41km SV de Focsani, 82km V de Braila, 86km NE de Ploiesti, 87km V de Galati, 94km N de Slobozia„ transmite INFP.ro.
Un cutremur major ar putea avea loc în România în viitor, cel puțin similar seismului catastrofal din 1977. Autoritățile române pregătesc instituțiile publice în cazul unui cutremur major, printr-un nou proiect de lege care prevede obligativitatea unui plan de acțiune.
România se pregătește pentru eventualitatea unui mare cutremur. Potrivit unui nou proiect de lege, toate spitalele, primăriile și instituțiile publice vor fi obligate să aibă un plan de acțiune în cazul producerii unui cutremur de proporții. Această măsură are drept scop reducerea riscurilor și îmbunătățirea capacității de reacție în situații de urgență.
„Este nevoie de o expertiză tehnică pentru fiecare clădire în parte”, a declarat Matei Sumbasacu, inginer specializat în cutremure.
În urma acestei expertize, se vor putea identifica vulnerabilitățile clădirilor, astfel încât să fie luate măsuri preventive și de consolidare.
Spitalele, considerate infrastructuri critice, sunt în prim-planul acestor măsuri. În cazul unui cutremur, funcționarea acestor unități este esențială pentru salvarea de vieți, astfel că planurile de acțiune trebuie să includă proceduri clare de evacuare, intervenție rapidă și asigurarea continuității serviciilor medicale.
„Dincolo de grija pe care trebuie să o ai față de propria ta persoană într-un spital, trebuie să ai grija pacientului care poate să fie imobilizat la pat, dependent de oxigen. Dacă la un incendiu putem să facem un instructaj și o simulare de incendiu, atunci când vorbim de un cutremur, vorbim de mărimea cutremurului și impactul care poate fi cuantificat mai dificil”, a spus Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”, potrivit b1tv.ro.
Pe lângă spitale, și primăriile vor avea un rol vital. Acestea vor coordona intervențiile locale și vor asigura siguranța cetățenilor prin planuri de evacuare, adăposturi și comunicare cu populația.
Noul proiect de lege prevede, de asemenea, alocarea de fonduri pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic ridicat. Instituțiile care nu se conformează vor fi sancționate, subliniind importanța acestei pregătiri pentru evitarea unor tragedii de proporții în cazul unui cutremur major.