Tradiția iepurașului de Paște. De ce românii cumpără haine noi copiilor înainte de Paște

Tradiţia îndrăgitului Iepuraş de Paște îşi are originile în legendele păgâne, însă acesta a ajuns un simbol îndrăgit al Paștelui, aducând cadouri mult așteptate celor mici.
Iepurașul de Paște este mult mai vechi decât creștinismul și simbolizează întoarcerea primăverii. Inițial, el era simbolul zeiței Ostara sau Austra (de unde și numele de Easter pe care îl are Paștele în limba engleză). Aceasta era zeița primăverii, a luminii, a veseliei și a fertilității.
Ziua acestei divinități era sărbătorită în vechile triburi germanice la echinocțiul de primăvară, când ziua începe să se încălzească și lumina să crească. Un document vechi, descoperit într-o mănăstire din Anglia, menționează că luna aprilie era luna zeiței Eostre, pe care poporul simplu o sărbătorea prin petreceri și mese îmbelșugate.
O legendă veche de prin ținuturile de nord ale Germaniei spune că exista de mult o pasăre măiastră, care cânta minunat. Dar iarna a doborât-o la pământ și zeița primăverii, Ostara, a găsit-o rănită pe câmp. A reușit să o salveze transformând-o într-o iepuroaică și i-a lăsat harul de a face ouă. Drept recunoștință, iepuroaica i-a dăruit ouăle sale zeiței și le-a decorat cu flori și frunze de primăvară.
Când a apărut iepurașul de Paște în lume
Începând cu secolele al XIV-lea și al XV-lea, catolicismul a asimilat tot mai multe obiceiuri și tradiții păgâne, atât în Germania, în Anglia sau Italia. Din acea perioadă datează și primele povești cu iepurașul care bine pe ascuns de Paște și lasă daruri pentru copii. În anul 1680 a fost prima dată publicată în Germania o legendă conform căreia un iepuraș vine întotdeauna în noaptea de Paște și ascunde daruri și ouă colorate în grădină, pentru a le găsi copiii a doua zi.
De-a lungul anilor, oamenii au păstrat obiceiul de a dărui ouă de Paște, colorate la început cu plante, cu zeama de ceapă, de varză sau de sfeclă roșie. Cu timpul, au apărut tehnici tot mai elaborate pentru a decora ouăle de Paște, transformând aceste obiecte fragile în adevărate obiecte de artă.
Se pare că în pofida semnificației ca zi sfântă pentru creștinătate, există multe tradiții și simboluri ale sărbătorii Paștelui cu rădăcini în sărbători păgâne asemănătoare, datate înaintea erei creștine. Oricum, tradiția Iepurașului de Paște are în spate o întreagă simbolistică ce ne duce până în vremuri mitice.
De ce este bine să te îmbraci în haine noi de Paște. De ce românii cumpără haine noi copiilor înainte de Paște
Care este adevăratul motiv pentru care este bine să te îmbraci în haine noi de Paște. Se spune că oamenii trebuie să facă acest lucru pentru a fi asemeni lui Hristos.
Mântuitorul ar fi înviat cu haine noi, albe și curate, iar la fel ar trebui și oamenii, să se înnoiască de Paște. Hainele noi sunt simbolice și reprezintă reînvierea fiecăruia dintre noi prin renunțarea la vechi și acceptarea noului.
Hainele noi purtate de Paște ne aduc curățarea sufletului și a trupului. Ele semnifică, totodată, renunțarea la ceea ce am fost înainte și la păcatele săvârșite.
Când merg să se împărtășească cu sângele și trupul Domnului, credincioșii trebuie să aibă haine noi pentru a putea să devină și ei noi oameni, mai buni.