Taxa de cununie 2022. Cât trebuie să plătești la biserică
După ce lunga perioadă de restricții impuse de autorități din cauza pandemiei de COVID-19 s-a încheiat, mulți tineri se gândesc să își unească destinele anul acesta. Ei trebuie să se pregătească, însă, pentru că taxa de cununie la biserică și celelalte costuri nu sunt deloc mici.
De asemenea, nunta trebuie anunțată din timp, astfel că preoții le recomandă tinerilor care vor să se căsătorească anul acesta să facă o programare cu cel puțin trei luni înainte, pentru a se asigura că nu există probleme.
Pentru că multe nunți au fost amânate anii trecuți, acum unii „suflă și în iaurt” și ise programează chiar și cu șase luni înainte la biserică, pentru a fi siguri.
Care este taxa de cununie la biserică
Taxa de cununie depinde de mai mulți factori, precum mărimea bisericii sau zona geografică.
Astfel, dacă pentru o cununie religioasă desfășurată la o biserică mică, taxa de cununie începe de la 500 de lei, pentru o nuntă organizată într-o biserică mare, miri vor trebui să scoată din buzunare chiar și 2.500 de lei.
Pe lângă această taxă, se mai adaugă și costurile pentru alte servicii, precum un cor, sau mai mulți preoți. Aceste servicii costă în jur de 300 de lei, dar pot fi și mai mari, în funcție de biserică.
Mirii trebuie să știe și faptul că, înainte de a se cununa, trebuie să se spovedească și împărtășească. Totodată, atunci când merg la preot pentru a stabili detaliile, ei trebuie neapărat să prezinte certificatul de căsătorie eliberat în urma cununiei civile. De asemenea, nașii trebuie să fie botezați și cununați ortodox.
În general, costurile de la biserică sunt acoperite de miri, dar există cazuri în care nașii se oferă să suporte ei aceste cheltuieli.
Care sunt actele necesare la cununia civilă?.
Înainte ca mirii să își unească destinele la biserică, ei trebuie să treacă pragul Stării Civile, pentru a se căsători civil.
Documentele necesare pentru cununia civilă sunt:
- actul de identitate al viitorilor soți, în original și în copie;
- certificatul de naștere al viitorilor soți, în original și în copie;
- certificatul prenupțial – acesta este un certificat medical care atestă starea de sănătate a mirilor, este valabil 14 zile calendaristice de la data emiterii și trebuie obligatoriu să conţină menţiunea expresă că persoana se poate sau nu se poate căsători.
- dacă unul din soți a mai fost căsătorit anterior, trebuie aduse și documentele în original și copie (traduse și legalizate, dacă e cazul) din care să reiasă că a fost desfăcută căsătoria anterioară și că persoana se poate căsători din nou (actul de divorț sau un certificat de deces al fostului soț, în funcție de situație);
- declarație din care să rezulte că cei doi soți nu cunosc niciun motiv de natură legală care să împiedice încheierea căsătoriei.